Danske stålkugler flår PCB af skoler til discountpris

Stålkugler er det nye våben, som danske nedrivningsfolk har taget i brug mod miljøgiften PCB. De danske firmaer J. Jensen og Munkebo har i samarbejde udviklet et anlæg til lidt over to millioner kroner, der i øjeblikket flår miljøgiften af gamle anlæg i Aarhus.

Hidtil har man ofte brugt sandblæsning til at fjerne PCB fra gulve og vægge, men i det nye anlæg bruger man tre ton stålkugler til at fjerne den PCB, som i mange tilfælde har bevæget sig flere centimeter ind i væggene.

Det smarte ved stålkuglerne er, at de kan genbruges op til 600 gange i modsætning til sand, som skal bortskaffes som farligt affald, når det har ramt væggen og er blevet forurenet med PCB. Stålkuglerne tager nemlig ikke imod PCB, så efter brug bliver de suget med ind i en slags kæmpe støvsuger, der hele tiden peger på angrebsstedet på væggen. Kuglerne og betonstøvet med PCB bliver derefter ført ned til et anlæg med magneter, der skiller stålkugler fra støv og beton med PCB.

»Vi har jo altid syntes, det var helt vanvittigt at blæse 100 ton sand ind i en skole, og bagefter bortskaffe det som farligt affald. Derfor har vi arbejdet mod den her teknologi,« siger udviklingschef i J. Jensen Kim Østergaard.

Læs også: Her ligger de på knæ for fortidens PCB-synder

Sparer omkring 700.000 pr. skole

Kiloprisen for PCB-holdigt affald er omkring syv kroner, så bygherrerne sparer altså lidt over 700.000 kroner på bortskaffelsen af affaldet fra en sanering af en klassisk skole. Og prisen for behandling med stålkugler og sandblæsning er omtrent den samme.

Det første anlæg består af tre containere oven på hinanden. Hele anlægget er fuldstændig aflukket, og et ventilationsanlæg skifter luften ti gange i timen, mens kæmpe kulfiltre renser luften.

I det nuværende anlæg kan fire mand arbejde samtidig og fjerne PCB fra 1.200 kvadratmeter overflade om dagen.

Et nyt anlæg er på vej, der bliver langt billigere, og inden for et halvt år vil også et mobilt anlæg være på vejene, så det kan ‘komme ud til fru Jensen med en varebil og en trailer,’ som Kim Østergaard udtrykker det.

Ifølge ham er efterspørgslen nemlig meget stor fra både myndigheder og private.

Begyndte med en svamp

Anlægget med stålkugler – der kaldes Stål re-jet – er faktisk en videreudvikling af en tidligere opfindelse, som indbragte J. Jensen en pris. Ved nedrivningsbranchens seneste verdenskongres, Recycling and Environmental Award, der blev holdt i Amsterdam i oktober sidste år, blev firmaet hædret for brugen af en særlig syntetisk amerikansk svamp coated med stål, som kunne fjerne PCB. Svampen, Sponge-jet, blev brugt på samme måde som stålkuglerne i dag. Men trods den fornemme pris var svampen et lidt dyrt bekendtskab:

»Man skulle have et hjerte, der virkelig bankede for miljøet eller en meget grøn profil, hvis man skulle ignorere de ekstra omkostninger ved at bruge svampen,« siger Kim Østergaard.

Fordi svampen kun var coated med stål, blev den hurtigt ødelagt ved mødet med betonmuren. Svampen var nemlig udviklet til brug i skibsindustrien til at fjerne rust og maling fra stålskibe, og mod beton blev den hurtigt så ødelagt, at den kun kunne bruges 20 gange.

»Svampen kyssede nærmest bare overfladen, og nogle gange skulle vi fjerne centimetertykke lag af betonen, og her blev svampen bare helt ødelagt,« siger Kim Østergaard.

Så for 15 måneder siden begyndte de danske firmaer at udvikle metoden til at bruge stålkugler, og i dag er den altså i brug.

På længere sigt er målet at udbrede anlægget til Europa og USA. Ifølge Kim Østergaard kan især USA og Tyskland blive store markeder, fordi teknikken også kan bruges til at rense udtjente A-kraftværker.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>