Paradoks: Offshore vindkraft er splittet mellem innovation og sikkerhed

Offshore vindkraftbranchen er under kraftigt pres for at reducere sine omkostninger og dermed prisen på vindkraft til havs.

Det kræver mere innovative løsninger hele vejen i forsyningskæden, men branchen risikerer at mislykkes med projektet, fordi markedet samtidig ikke efterspørger nye løsninger. I stedet lyder kravet på velkendte og afprøvede koncepter for at minimere risikoen.

Det er det såkaldte innovations- og udviklingsparadoks, som offshore vindbranchen står i for tiden, og som en ny rapport om branchen sætter fokus på.

Poul Houmann Andersen og Ina Drejer fra Aalborg Universitet står bag rapporten, som bygger på interviews med en lang række brancheaktører og er udarbejdet i samarbejde med Vindmølleindustrien og Offshoreenergy.dk i Esbjerg:

»Flere underleverandører siger i undersøgelsen, at de godt kunne udvikle nye produkter og løsninger, men at de ikke tør, og at deres kunder ikke giver dem noget incitament til at gøre det,« siger seniorforsker Ina Drejer fra Department of Business & Management på Aalborg Universitet.

Tilfældige og gamle standarder

Hun peger endvidere på, at brug af tilfældige og gamle standarder – måske oven i købet fra andre brancher – gør det svært at høste fordel af for eksempel nye svejsemetoder eller nye måder at teste svejsningerne på.

Eller som forfatterne skriver i rapporten:

‘Dokumenterede og fungerende tekniske designs, som accepteres og anvendes af de toneangivende aktører, kan føre til udviklingen af de facto-standarder, som andre aktører tilpasser deres videre innovationsaktiviteter i forhold til.’

»Løsningen er efter min opfattelse, at de ledende spillere i branchen sætter sig i spidsen og udvikler nye standarder på offshore vindkraftens præmisser og ikke blot henter teknologiløsninger fra andre brancher,« siger hun og tilføjer, at det jo også er store spillere som for eksempel Dong Energy og Siemens Wind Power, der har mest at tabe, hvis offshore vind udkonkurreres af andre energiformer.

Sikkerheden må først

Hun erkender dog, at vindkraftbranchen er en meget omkostningstung og samtidig ung branche, som både arbejder med udvikling af vindkraft offshore og onshore:

»Jeg mener selvfølgelig ikke, at innovationen skal ske på bekostning af sikkerheden, men at branchen må finde nogle områder, hvor de kan innovere uden at give køb på sikkerheden. Man kunne for eksempel forestille sig, at alle vindmøllefabrikater kørte med samme generator og samme transformere, og at man på den måde sikrede sig en god pris og læring på tværs af projekterne,« siger hun.

Hun tilføjer, at det er hendes indtryk, at flere og flere aktører – herunder nogle af de store – er klar over, at opgaven skal løses, men at opgaven er meget stor.

Brancherapporten er en opfølger på en tilsvarende analyse fra 2012.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>