Protest fra landbruget holder MRSA-svinefarme i hemmelighed

Selv om Fødevarestyrelsen måtte efterkomme Ombudsmandens afgørelse om, at offentligheden har ret til at kende adresserne på MRSA-inficerede svinefarme, suspenderer de udleveringen på grund af sagsanlæg fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Suspenderingen sker ifølge en skrivelse sendt fra Fødevarestyrelsen til de journalister, som har bedt om aktindsigt i adresserne, fordi L&F i deres sagsanlæg har anmodet om, at sagen får opsættende virkning.

Læs også: Landmænd om MRSA-screening af avlsgrise: Bedre at leve i lykkelig uvidenhed

Fødevarestyrelsen skriver imidlertid, at den ikke mener, at der er grundlag for at give sagen opsættende virkning. Men for ikke at foregribe domstolenes afgørelse herom, vil den ikke udlevere informationerne, før det er afklaret. Og det giver Fødevarestyrelsen domstolene tre måneder til at afklare, står der i styrelsens skrivelse, der er sendt 1. september 2014.

Suspenderingen sker, efter at Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i juni afgjorde, at Fødevarestyrelsen ikke har ret til at nægte offentligheden indsigt i adresserne på de svinefarme, som ved en tidligere test er fundet inficeret med MRSA-bakterier.

Fødevarestyrelsen har de sidste to år givet journalister afslag på aktindsigt hovedsageligt af hensyn til risikoen for, at landmændene på adresserne kunne blive stigmatiseret som smittefarlige i samfundet.

Læs også: Landbruget stævner staten: Gabestok for MRSA rammer vores familier

Dette fandt Ombudsmanden imidlertid ikke belæg for. Ikke desto mindre, er det med samme begrundelse om risiko for stigmatisering, at L&F har lagt sag an mod Fødevarestyrelsen, for at forhindre offentliggørelse til trods for Ombudsmandens afgørelse.

Folketingets Ombudsmand kan ikke gennemtvinge offentliggørelsen, som Fødevarestyrelsen har suspenderet:

»Der foreligger en ny situation, fordi sagsanlægget er kommet efter afslutningen af vores undersøgelse. Vi har derfor ikke haft lejlighed til at tage stilling til betydningen af det,« siger Jørgen Steen Sørensen.

Læs også: Ombudsmand: Adresser på MRSA-smittede svinefarme skal frem

Men hvis journalisterne særskilt påklager Fødevarestyrelsens suspendering, kan Ombudsmanden tage sagen op som en ny, påpeger Jørgen Steen Sørensen. Det kræver dog, at journalisternes klage er blevet behandlet først af Fødevarestyrelsen, derefter af Fødevareministeriets Klagecenter, hvorefter den endelig kan gå videre til den sidste instans, hvilket er Ombudsmanden.

»Sagen er trukket i langdrag i mere end to år nu, og vi er simpelt hen ved at miste tålmodigheden,« siger journalist Kjeld Hansen, som er en af dem, der har anmodet om aktindsigt i adresserne på de smittede svinefarme og nu også har klaget over suspenderingen.

Han mener, at der med Fødevarestyrelsens suspendering reelt er tale om, at den tillægger de indgivne stævninger fra den private organisation Landbrug & Fødevarer opsættende virkning, allerede inden domstolene har truffet afgørelse om det.

Læs også: Myndigheder hemmeligholder bakteriespredende svinefarme

Jørgen Steen Sørensen kan ikke udtale sig om den specifikke sag, før han i givet fald skal behandle den. Men han understreger over for Ingeniøren, at det er uhyre sjældent, at domstolene har underkendt Ombudsmandens vurderinger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>