Putin: 12.000 arbejdere skal bygge nyt russisk rumcenter

Konstruktionen af Rumcenter Øst i Rusland er bagud, og det huer ikke præsident Putin. Han vil have byggeriet tilbage på sporet, om så antallet af arbejdere skal fordobles fra de nuværende 6.000 til 12.000-15.000.

På en pressekonference ved byggepladsen fortalte Putin, at der er afsat 50 milliarder rubler, svarende til 7,6 milliarder kroner, til færdiggørelsen af rumcenteret.

Siden byggeriet for alvor startede i 2011, er der brugt godt 15 milliarder kroner på projektet, som ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass i øjeblikket er et sted mellem 30 og 55 dage bagud i forhold til tidsplanen.


Den russiske rumraket Angara 1.2PP blev sendt op fra rumcenter Plesetsk i juli. Senere udgaver skal sendes op fra det nye Rumcenter Øst. (Foto: Roskosmos)

Læs også: Putin: Nyt center skal genskabe Ruslands storhedstid i rummet

Rumcenter Øst – eller Kosmodrom Vostotjnyj, som det hedder på russisk – bygges i det sydøstlige Rusland på omtrent samme breddegrad som London. Det skal stå klar til de første opsendelser af mellemklasse-raketter sidst i 2015.

Fra 2018 skal rumcenteret bruges, når der skal sendes astronauter i kredsløb om Jorden, for eksempel til Den Internationale Rumstation (ISS).

Rusland har også et rumcenter i Plesetsk nord for Moskva, men herfra kan der kun opsendes små og mellemstore rumraketter. Når russerne skal have satellitter ud i geostationær bane om Jorden, eller besætningen på ISS skal udskiftes, sker opsendelserne fra rumcenteret Bajkonur, der ligger i Kasakhstan. Frem til 2050 lejer Rusland området af Kasakhstan for 650 millioner kroner om året.

På længere sigt skal Rumcenter Øst udbygges, så også de allerstørste rumraketter kan opsendes herfra. Russerne har nemlig planer om at udforske Månen, Mars og andre himmellegemer, og så skal der en ny generation af kraftige raketter til.

Dem er russerne også i fuld gang med at udvikle. Den første raket i Angara-familien blev sendt op 9. juli.

Læs også: Efter to årtiers udvikling er Ruslands nye raket klar til affyring i dag

Med de nye Angara-raketter og Rumcenter Øst er Rusland i fuld gang med at gøre sig uafhængig af andre nationer på rumfartsområdet. Raketterne benytter kun russisk teknologi, så der ikke længere er brug for ukrainske raketmotorer, og med Rumcenter Øst kan Bajkonur efterhånden afvikles.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>