Radiochip på størrelse med en myre høster energi fra sine egne signaler

Den er på størrelse med en myre (3,7 gange 1,2 mm), koster kun nogle få pennies at producere, og den behøver hverken et strømstik eller batteri.

Ingeniører fra det amerikanske Stanford-universitet har sammen med kolleger, der er eller har været tilknyttet Berkeley, designet en radiochip, der ifølge dem selv ikke minder om noget, der er på markedet i dag.

De startede helt forfra for at se, hvad de kunne presse ind på et lille og billigt stykke silicium, og som kan sprøjtes ud i milliarder af eksemplarer til meget lave priser.

Der bliver brug for rigtig mange chip, hvis konceptet slår igennem. De sender og modtager nemlig data ved 24 GHz, hvilket begrænser rækkevidden til under en meter. De er derfor beregnet til internet of things, altså til at indbygge i alverdens apparater og sensorer.

Læs også: Nu skal RFID mærkes i alt fra tøj til barberblade

Det smarte er både strømforbruget og energiforsyningen. Ifølge en pressemeddelelse fra Stanford University kunne en chip drives ti år af et standard-AAA-batteri, men sådan et behøver den slet ikke.

I stedet høster chippen gennem radiobølgerne. Det sker i den antenne, der modtager signalerne. Dener endda kun en tiendedel af størrelsen af en almindelig wifi-antenne, fremhæver forskerne.

Ifølge resumeet af deres videnskabelige artikel, som er offentliggjort i et af elektronikorganisationen IEEE’s tidsskrifter, kan chippen overføre data med 14 Mbit/s. Hverken det eller pressemeddelelsen nævner, hvordan netværket af de nye radiochips enklest forbindes med internet.

Forskerne forestiller sig, at chippene skal sidde på rad og række i en bygning, hvor de så kan skabe et netværk.

»Hvordan får du et trådløst tovejs-kontrolsystem indbygget i samtlige elektriske pærer? Ved at sætte alle de centrale elementer i en radio sammen på en enkelt chip, som kun koster få pennies at producere,« siger lektor Amin Arbabian i pressemeddelelsen fra Stanford.

»Vi taler om at forbinde billioner af apparater,« tilføjer han.

»Tidligere forsøgte folk at gøre hver enkelt komponent mindre, når de tænkte på at miniatyrisere radioer,« konstaterer Amin Arbabian.

Hans egen tilgang har ifølge pressemeddelelsen været helt anderledes og handlet om at få plads til alle de samme komponenter, som f.eks. findes på en standard-bluetooth-chip, på en enkelt lille og meget billig chip.

Den er foreløbig fremstillet i 100 eksemplarer af den franske chipproducent STMicroelectronics. Pressemeddelelsen indeholder ingen detaljer, om andre chipproducenter eller firmaer har lyst til at starte en masseproduktionen.

Til gengæld er der en henvisning til den hjemmeside, som Amin Arbabian har oprettet for at dele sine ideer til batteriløse radiochips.

I denne video fortæller han selv mere om ideen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>