Rapport: Mærsk-skib tabte 517 containere og var slet ikke designet til orkan

To gange rullede det kæmpestore containerskib, Svendborg Mærsk, helt uventet og voldsomt fra side til side under en orkan i Biscayen den 14. februar i år og tabte rekordmange containere i havet. I alt 517 stk 20-fods containere gik tabt, mens 250 containere på skibet blev beskadiget.

Hvad der skete og hvorfor, kommer en ny havarirapport fra den danske Havarikommission nu med et bud på: Meget hårdt vejr i området kombineret med begrænsede hjælpemidler til kaptajnen, og at skibet ikke var egnet til at sejle i det ekstreme vejr, det kom ud i.

Hvad der præcis forårsagede de kraftige rulninger, der flåede containerne ned af skibet, kan rapporten ikke afgøre.

Enten var det enkelte særligt store bølger eller en slags resonans-fænomem ved navn ‘parametric rolling’ – eller en kombination af de to ting. Parametric rolling er uforudsigelige og meget kraftige sideværts rulninger, som opstår ved særlige kombinationer af skibets længde og fart samt bølgelængden og -højden.


Sådan så dækket på Svendborg Mærsk ud, da skibet endelig kom i havn i Malaga efter nogle hårde dage til søs. Foto: Den maritime havarikommission

Medvirkende årsag til skibets sårbarhed var ifølge rapporten en ombygning i 2012 af det enkeltskrogede containerskib til at kunne rumme yderligere 3.000 containere, der blev stablet op i tre ekstra lag oven på øvrige containere. Dermed er skibets lastekapaciteten udvidet til i alt 8.160 20-fods-containere.

Hvad angår hjælpemidler til kaptajnen, var skibet godt nok udstyret med ruteplanlægningsværktøj baseret på meteorologiske data og forudsigelser, der tillige kunne forudsige skibets bevægelser samt risikoen for resonans. Men det sidstnævnte udstyr blev ikke brugt.

Mærsk har strammet op

Af rapporten fremgår det, at Mærsk allerede har ændret på en hel række procedurer på sine skibe som følge af ulykken. Det drejer sig om nye og bedre vejrvarslings-systemer, indskærpning til skibene om brug af det dynamiske varslingsystem og fokus på træning af kaptajner og styrmænd til sejlads i hårdt vejr.

Rapporten beskriver også grundigt forløbet, fra Svendborg Mærsk afsejlede fra Rotterdam Havn den 13. februar med kurs mod Suez-Kanalen og Fjernøsten. På det tidspunkt forventede man hårdt vejr og vindstyrke 8-9 på beaufortskalaen med 7-7,5 meter høje bølger (signifikant bølgehøjde).

Den følgende dag, da skibet havde forladt Den Engelske Kanal, blev vejrforholdene forværret med vindstyrke omkring 12, som er orkan, og bølger på 10 meter.

Om eftermiddagen rullede skibet pludseligt og uden varsel ekstremt, hvilket betød, at et stort antal containere faldt over bord.


I 2012 havde Svendborg Mærsk fået øget sin lastekapacitet med 58 procent, så den kunne laste 8.160 containere. Foto: Den maritime havarikommission

Tidligt på aftenen skete det så igen: Skibet rullede pludseligt og voldsomt flere gange, op til 41 grader til bagbord, og også denne gang blev et stort antal containere tabt.

Skibsføreren anså nu situationen for at true sikkerheden om bord og samlede de 23 besætningsmedlemmer på broen. Senere på aftenen vurderede han, at vejret nu ikke længere udgjorde en umiddelbar fare for skibets sikkerhed.

Da vejret var stabiliseret yderligere fortsatte Svendborg Mærsk mod Malaga i Spanien for at få skibet repareret og få fjernet ombordværende beskadigede containere. Skibet ankom den 17. februar 2014 kl. 17.15. 

Surringsgrej til 600-700 containere blev beskadiget under hændelsen. Optællingen af containere viste, at 517 containere var blevet tabt over bord. Ud fra fragtdokumenterne blev det fastslået, at ud af disse var der 75 containere, som indeholdt fragt, og at de resterende 442 enheder var tomme.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>