Risø bygger vandkølet supercomputer: Skal være blandt de 100 kraftigste

DTU er netop nu ved at gøre klar til en ny supercomputer, som skal stå på Risø Campus og formentligt være blandt de 100 kraftigste offentligt kendte supercomputere i verden. Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.

Supercomputeren skal bruges til forskning i bioteknologi og skal være en del af det europæiske forskningsnetværk Elixir, hvor forskere inden for life science-disciplinerne udveksler data.

Den kommende supercomputer vil ankomme i to præfabrikerede containere. Anlægget vil have en anslået effekt på én megawatt, og kølingen vil foregå med vand direkte på processorerne. Det opvarmede kølevand bliver desuden via varmepumper sendt retur til Risø Campus’ fjernvarmesystem, så supercomputeren er med til at opvarme bygningerne.

Ifølge DTU vil supercomputeren kunne opvarme bygningerne fuldstændigt i fire måneder om året, men forventningen er, at systemet bliver udbygget og dermed også vil kunne levere mere varme, som normalt ville gå til spilde, men altså her bliver udnyttet.

Den nye supercomputer vil få en lagerkapacitet på 7,5 petabyte og selve computeren vil fylde 800 kvadratmeter. DTU har dog afsat 3.500 kvadratmeter på Risø Campus til supercomputeranlægget.

»Vi regner med at komme op på omkring 500 brugere, når supercomputeren i løbet af efteråret bliver køreklar. I første omgang vil vi fokusere på alle områder inden for bioinformatikken, både den industrielle bioteknologi og lægemiddelforskningen, herunder personaliseret medicin, der anvender molekylær analyse af personer og deres sygdomme til at bestemme, hvilken behandlingsmetode der vil virke bedst til hver enkelt gruppe,« udtaler chefkonsulent Peter Løngreen fra DTU Systembiologi ifølge pressemeddelelsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>