Slut med forsvundne fly: Naviair med i gratis overvågning af passagerfly

Fra 2017 skal det være slut med, at fly som Malaysian Airlines MH370 og Air France Flight 447 forsvinder over øde områder af kloden, uden at luftfartsmyndighederne straks kan spore dem.

Danske Naviair vil i samarbejde med amerikanske, canadiske og europæiske firmaer sikre overvågning af passagerfly overalt på kloden, og det bliver en gratis service til alle med såkaldt ADS-B kommunikation – en teknologi, der er ved at være standard i alle fly.

I centrum for at udvikle systemet står firmaet Aireon, hvor danske Naviair ejer seks procent. Naviair står for den danske lufttrafiktjeneste, og er et offentligt firma under Transportministeriet. Foruden Naviair er det især det canadiske lufttrafikselskab Nav Canada, der er involveret med 51 procent ejerandel, samt det amerikanske telekommunikationsselskab Iridium Communications Inc., skriver Naviair på sin hjemmeside.

Får position to gange i sekundet

Det globale overvågningssystem er afhængigt af, at Iridium bliver færdige med installationen af 66 next generation-satellitter, som bliver rygraden i systemet, der giver en positionsmelding til myndighederne overalt på kloden to gange i sekundet, skriver Reuters.

Myndighederne har længe presset på for at få indført realtids satellitovervågning af passagerfly overalt, men flyselskaberne har vægret sig ved udsigten til indkøb af ny teknologi. ADS-B teknologien er derimod allerede obligatorisk i USA, Europa og en række andre regioner, og nye fly får typisk installeret teknologien som ren rutine.

Aireon forventer, at 90 procent af alle passagerfly i 2020 har ADS-B teknologien installeret.

Tilbyder unik ruteplanlægning over oceanerne

Selskaberne Aireon og Iridium Communications sender dog ikke 66 satellitter op alene for at levere gratis overvågning til flyselskaberne. Aireons kerneforretning er at tilbyde deres kunder hjælp til at vælge de meste effektive ruter uden om uvejr og i de mest optimale højder, samt gøre det muligt at flyve tættere for at spare brændstof og tid.

Ifølge samarbejdspartneren Iridium vil den nye overvågningsteknologi kunne spare flyselskaberne for op mod en milliard kroner årligt på flyvninger over Atlanten, skriver Wall Street Journal.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>