‘Spøgelsesraketter’ jagtes med radar og magnetometer i Lapland

Nammajaure er navnet på søen i Muddus Nationalpark i Lapland, hvor et par fra Stockholm for 34 år siden så en raket slå ned. I weekend’en gik en lille ekspedition i gang med at undersøge en del af søen for spor efter raketten, som længe havde det svenske forsvars intense interesse.

Med i ekspeditionen er en af Sveriges mest fremtrædende jordradar-eksperter, Jaana Gustafsson fra rådgiverfirmaet Tyréns, der selv karakteriserer opgaven som ‘speciel’. Hun skal skanne et 150 x 200 meter stort område i søen for at finde ud af, om der gemmer sig noget usædvanligt på bunden.

Fra 1946 og frem blev der rapporteret om adskillige flyvende objekter, som slog ned i søer i de svenske fjeldområder. En af de sidste rapporter blev lavet i 1980, da et par fra Stockholm under deres sommerferie så et flyvende fartøj, omkring fire meter langt og under en halv meter bredt, styrte i Nammajaure og synke.


Her så et par en raket slå ned for 34 år siden

Forsvaret, der længe var interesseret i rapporterne, nærede mistanke om, at en fremmed magt sendte fartøjerne ind over Sverige, men mistede med årene interessen for ‘spøgelsesraketterne’, som de efterhånden blev karakteriseret.

»Det er en virkelig sjov og anderledes opgave. De to vidner, som i 1980 så denne ‘spøgelsesraket’, var helt sikre på, hvor raketten slog ned i søen. Så jeg sejler frem og tilbage, frem og tilbage og skanner dette 150 x 200 meter store område med jordradar,« fortæller Jaana Gustafsson.


Jaana Gustafsson, en af Sveriges mest fremtrædende jordradareksperter på særlig mission i Lapland. (Foto: Tyréns)

Under skanningen i søndags blev der rent faktisk registreret nogle interessante afvigelser. Og i går blev de pågældende steder undersøgt med magnetometer for at afgøre, om det kan være metalemner. Men det var svært at afgøre, om udslagene skyldtes baggrundsstøj.

Der ikke risiko for, at der findes sunkne bådvrag midt ude i nationalparken.

Det indefrosne kystbevogtningsfly

Det var også Jaana Gustafsson, som i august 2012, med den samme metode fandt et indefrossent amerikansk kystbevogtningsfly, der 70 år tidligere styrtede ned over Grønland.

Flyet, en Grumman Duck J2F-4, som blev fundet 11,5 meter under isen, havde i november 1942 deltaget i en redningsindsats for at hente amerikanske soldater, som tidligere var havareret i et fly på indlandsisen. Men på vej tilbage til kysten gik noget galt, og flyet styrtede ned. Om bord var flyets to besætningsmedlemmer og en soldat. Alle omkom.

Opdagelsen blev gjort på den allersidste måledag. Ved det andet borehul lokaliserede ekspeditionen flydele.

Lige efter blev vejret så dårligt, at ekspeditionen ikke nåede at smelte flere huller på pladsen, men på en film, som US Coast Guard har offentliggjort, kan man se sorte kabler indefrosset i klar is. Analyser har vist, at kablerne er samme type, som fandtes om bord på flyet.

Selve flyets skrog er endnu ikke fundet, heller ikke spor af de mennesker, der var om bord. Derfor planlægger kystbevogtningen flere ekspeditioner til stedet for at kunne bjærge flyet ud af isen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>