Russiske specialister skal undersøge rum-gekkoers dødsårsag

Efter den russiske forskningssatellit, Foton-M4, med fem døde gekkoer landede mandag, skal reptilernes dødsårsag undersøges af specialister. Det skriver Itar-Tass News Agency.

Læs også: Rusland har mistet kontrollen med gekko-satellit

Alle gekkoerne døde cirka en uge før landingen, efter at have været en tur i rummet i omkring halvanden måned. De russiske officials fra Institute og Medical and Biological Problems siger, mener at det fortsat er for tidligt at tale om, hvad der forårsagede døden hos firbenene.

»Vi kan sige med overbevisning, at de døde en uge før landing, fordi deres kroppe er delvist mumificerede,« lød det fra instituttets officials til Itar-Tass.

Tyngdekraft og radiation

Gekkoerne var blevet sendt ud i rummet fra Kazakstan 19. juli i den seks ton tunge satellit, da forskerne ville undersøge, hvordan tyngdekraften og kosmisk stråling påvirkede deres sexliv og udvikling.

I satellitten var også både tørrede frø, frugtfluer, silkeorm-æg og svampe, som alle var en del af eksperimentet.

Læs også: Rusland har atter kontrol over gekko-satellit

Allerede nu har forskerne nogle specifikke mistænkte dødsårsager, som gekkoerne skal undersøges for.

Fluerne overlevede

»Kulde er ikke den hovedsagelige mulighed, men en af dem. Andre inkluderer en mulig defekt på udstyret på satellitten og i færgens life-support system,« siger Itar-Tass’ kilde i den russiske rumindustri.

Eksperimentet har lidt af flere problemer undervejs. Blandt andet mistede man kontrol med satellitten kort efter opsendelsen, men det lykkedes at få kontrol over den igen senere, og nu er eksperimentet så endt et par uger før tid, da det var meningen, at den skulle have været i kredsløb i 60 dage.

Frugtfluerne kom i øvrigt godt gennem flyvningen, og formerede sig undervejs, så det er tilsyneladende muligt for nogle jordiske væsner at yngle i rummet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>