Svensk it-efterforsker: Ville ønske dansk politi havde udvist livstegn

Der gik over et halvt år fra, at svensk politi advarede sin danske modpart om et muligt hackerangreb mod CSC, til at dansk politi iværksatte en undersøgelse. Den svenske it-efterforsker Jesper Blomström har i dag i retten givet udtryk for, at han gerne ville have hørt fra sine danske kolleger noget før.

»Jeg ville ønske dansk politi havde udvist livstegn,« sagde han.

Jesper Blomström ville dog ikke fælde nogen dom over dansk politi.

»Der kan være mange årsager til, at man ikke har givet lyd fra sig,« understregede han.

It-efterforsker Jesper Blomström har vidnet i ottendedagen i CSC-hackersagen, hvor svenske Gottfrid Svartholm Warg sammen med danske JT står tiltalt. Blomström var en af tre svenskere, der som de første så på hacker-computeren i Cambodja, hvor Warg blev anholdt for to år siden.

Anholdelsen skete få måneder efter, at man havde afsløret at svenske Logica var blevet hacket. Logica – der nu hedder CGI – varetager mange af de samme opgaver, som CSC gør i Danmark.

Det svenske selskab har en lang række forskellige kunder herunder de svenske skattemyndigheder og indirekte også det svenske rigspoliti. Hacker-opdagelsen udløste en hurtig reaktion fra svenske myndigheder, fortæller Blomström.

»Man kan beskrive situationen som kaotisk på det tidspunkt. Mange politimyndigheder blev involveret hurtigt. Jeg blev en del af den efterforskningsgruppe, som lavede forundersøgelsen i Sverige. Jeg flyttede nærmest ind hos Logica, hvor jeg sad i tre uger og undersøgte tilfældet,« sagde Blomström fra vidnestolen.

»Vi har været i Danmark«

Tydelige spor i form af IP-adresser ledte svensk politi til Cambodja og lejligheden, hvor Warg boede. Men allerede inden anholdelsen af Warg, konfiskerede svensk politi en lang række chatlog-filer hos svenske MG, der senere blev dømt for Logica-hacking sammen med Warg.

I chatten skriver en person, der kalder sig tlt:

»Btw vi har været på tilsvarende i Danmark.«

Den information – og muligvis også anden – leder til, at svensk politi i juni 2012 advarer dansk politi, om mulig hacking af CSC. Advarslen om hacking fra svensk politi gentages flere gange i efteråret 2012. Først i februar 2013 påbegynder politiet i Danmark sin efterforskning – denne gang på baggrund af femte henvendelse fra svensk politi.

Warg har tidligere indrømmet, at han af og til bruger tlt som alias i chat. Han nægter dog, at det skulle være ham i dette tilfælde. Blomström kommer i sin forklaring kort til at sige Anakata – som er Wargs online pseudonym – i stedet for tlt. Det leder til animerede armbevægelser hos den svenske tiltalte, mens han hvisker intenst til sin advokat.

Installerede programmer på hacker-computer for at hjælpe undersøgelsen

Version2 kunne i går berette, at svensk politi har installeret programmer på den ene af to konfiskerede computere, som er blevet brugt til at hacke CSC. Jesper Blomström kunne i dagens afhøring også forklare, hvad der havde fået dem til det.

Læs også: Programmer installeret på hacker-computer efter konfiskering

»De her programmer bruges i vores undersøgelse. Programmet VMtools bruges til at overføre interessante filer til vores egen computer. De har ikke haft indflydelse på vores undersøgelse,« forklarede Blomström ved hjælp af sin danske tolk.

Den svenske it-efterforsker understreger, at svensk politi også har en præcis kopi af harddiskene, som de så ud, da de først kom i deres varetægt. Dansk politi har dog i første omgang undersøgt Wargs computer med svenskernes programmer på. It-efterforsker Flemming Grønnemose vurderede i går, at det kan have haft indflydelse på den specifikke undersøgelse.

Blomström beskrev fra vidnestolen sin specialviden på samme måde som den 21-årige danske tiltalte – websikkerhed og penetrationstest. Den unge danske it-specialist afsluttede dagen med et karakteristisk vink til familie og venner på tilhørerpladserne. Både han og Warg nægter sig skyldige. De risikerer op til seks års fængsel, hvis de bliver dømt.

Version2 er til stede i retten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>