iPhone 6: Tidlig anmeldelse af en sen telefon

Apple lancerede fredag deres længe ventede iPhone 6 og storebroderen iPhone 6 Plus – der med sin størrelse er en blanding af en telefon og en tablet; en ægte phablet. Som ved tidligere iPhone-lanceringer var Apple-butikkerne verden over ved at flyde over kunder, der ofte havde ventet i flere timer, hvis ikke dage, på at få det nyeste æble fra stammen. Men matcher den nye telefon overhovedet markedsførings-hypen? Og er det noget du skal overveje at bruge penge på, når den rammer de danske butikker nu på fredag?

Version2s iPhone-bruger Christian Loiborg skriver fra London, hvor han et par dage har haft fingre i et eksemplar.

Apples største telefoner

Med den noget kluntede oversættelse “Meget mere end større” (fra “bigger than bigger”, præsenterer Apple de nye iPhone-modeller på firmaets hjemmeside. Og det er da også det mest iøjenfaldende ved telefonerne, der er henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer.

For dem, der kan huske lanceringen af iPhone 5, kan det måske virke mærkeligt. For mens konkurrenterne producerede phablets i massevis, mente Apple, at en telefon burde kunne betjenes med kun én hånd. De gik faktisk så langt som at kalde det for “sund fornuft”.


Det kan der være noget om. For telefonerne er store. Men det er en smagssag, om man kan lide en stor eller en lille telefon – og ligesom firmaets tablets er i forskellige størrelser, har den store telefon også sin berettigelse i det kundesegment, der hellere vil have en stor smartphone end at bære rundt på både en telefon og en tablet.

For at gøre det muligt at bruge telefonen med én hånd har Apple dog fundet på en løsning der – omend den er noget kluntet – rent faktisk virker. Ved at røre, ikke trykke, to gange på Home-knappen, bringes indholdet fra toppen af skærmen ned midt på skærmen, indtil man har trykket på det, man vil bruge.

iPhone 6 Plus er med sin størrelse oplagt at bruge til at surfe på nettet, se videoer eller spille spil. Men til dagligt brug, må denne skribent erkende, at den simpelthen er for stor. Du skal have usædvanligt store hænder, for at kunne bruge den med én hånd uden problemer eller akavede fingerpositioner.

Efter et par dages brug føles tommelfingeren alligevel lidt øm efter brug af iPhone 6 – måske er det den ændrede brug af fingeren, der skal tilvænnes. Med to hænder er den dog en fornøjelse at bruge, og både iPhone 6 og iPhone 6 Plus er langt mere behagelige at bruge med to hænder end de tidligere modeller, hvor særligt det danske tastatur kunne blive en anelse småt.

Markedets bedste skærm

Og det er som nævnt en fornøjelse at bruge telefonens skærm, der er knivskarp. Med iPhone 4 introducerede Apples marketingsmaskine begrebet “retina”-skærm, der simpelt fortalt går ud på, at det menneskelige øje ikke vil kunne skelne de enkelte pixels fra hinanden ved normalt brug.

Fordelt på de 4,7 tommer har iPhone 6 1334×750 pixels, svarende til en pixeltæthed på 326 pixels per tomme og en opløsning på 1.0 megapixel. Noget lavere end konkurrenternes, og også end storebroderen iPhone 6 Plus, der har en opløsning på 1920×1080 pixels med en pixeltæthed på 401 pixels per tomme og en opløsning på 2.1 megapixels.


Kameralinsen på iPhone 5 (nederste foto) giver et mere forvrænget billede. Læg også mærke til, at billedet fra iPhone 6 har flere detaljer i himlen, på taget og i skyggerne på græsset.

I iPhone 6-modellerne sidder Apples A8-processor med 64-bit-arkitektur, der efter sigende skulle være en 1.4 GHz ARM processor med 1 gigabyte RAM. Telefonerne har også en M8-bevægelseshjælpeprocessor, der kan bruges til at måle fitness-relaterede ting som antal skridt, antal kilometer gået på en dag og tilmed højdeforskelle. Sidstnævnte bruges af Apple til at beregne, hvor mange etager, man har gået med sin telefon i lommen.

Funktionerne fra M8-processoren kan bruges i samspil med Apples sundheds-applikation. I en test af præcisionen af chippen rammer både antal skridt og antal kilometer umiddelbart ret godt, mens antallet af etager rammer en del ved siden af. I en test, hvor jeg har bevæget mig med mere end 30 etager på forskellige tidspunkter på dagen viser min telefon skuffende 13 etager.

Umiddelbart kan 1 gigabyte RAM synes af lidt, og processoren kunne måske også være i underkanten. Men det nytter ikke altid at have mange hestekræfter, hvis man ikke ved, hvordan man skifter gear. Og det lader til, at Apple har fundet ud af, hvordan de optimerer den egenproducerede chip og styresystem, så de får mest muligt ud af begge.

Den amerikanske tech-side AnandTech har testet ydeevnen på de nye modeller. Testen, der bl.a. gennemgår en række browsertests og 3D-tests, viser, at de nye iPhones ligger i top blandt konkurrenterne – på trods af, at nogle af konkurrenterne på papiret ville vinde.

Apples momentum er ved at være tabt

Skærmen er fantastisk og funktionerne er mange. Men samtidig er Apples sundhedsteknologi endnu ikke udbredt, og den indbyggede NFC-funktionalitet er låst til Apples egen betalingsløsning, der kun er udrullet i USA. Måske bliver det mere udbredt med tiden. Tag eksempelvis fingeraftrykssensoren i iPhone 5S, der på lanceringstidspunktet kun kunne bruges til at låse telefonen op, men nu kan bruges til verificering i tredjepartsapplikationer.

Med det nye styresystem iOS 8 kom blandt andet muligheden for at installere et tredjepartstastatur. Noget, Android-brugere har kunnet i årevis. På samme måde er der på hardwaresiden utallige ting, som andre telefoner har kunnet i årevis. Det er oplagt at fnyse af Apple med henblik på, at de ofte kaldes innovative. Men Apple er sjældent først med ny teknologi – ofte kommer de senere, men med en løsning, der virker så godt, at den står stærkere end konkurrenterne.

Jeg har selv haft en iPhone, siden den første iPhone kom til Danmark. Dengang var den på mange områder bedre end konkurrenterne. I dag får du mindst lige så mange funktioner, lige så flot design og ofte langt højere ydeevne hos konkurrenterne. Apples lukkede økosystem apelerer ikke til alle, men til gengæld er der – for nuværende – fortsat langt det bedste udvalg at finde i Apples App Store.

Er du mere til Android eller Windows Phone, så overvej Samsung Galaxy S5 eller Nokia Lumia 1020. Med førstnævnte får du en vand- og støvtæt mobil med et marginalt bedre kamera og et markant bedre batteri, sammenlignet med iPhone 6. Og så koster den omkring 1.000 kroner mindre end iPhone 6.

Vil du have den nye iPhone, bliver du bestemt ikke skuffet. Men prøv telefonerne først – mit bud er, at du vil finde iPhone 6 mere passende i størrelsen end iPhone 6 Plus. Køber du alligevel en iPhone 6 Plus, så lad være med at komme den i lommen på et par for stramme bukser.

Batterilevetiden er op til 10 eller 16 dage i standby og 14 eller 24 timers tale med 3G for 6 og 6 Plus. De nye telefoner understøtter en lang række LTE bånd samt opkaldsteknologien VoLTE. iPhone 6 og 6 Plus kan fås fra henholdsvis 5.199 og 5.999 kroner og opefter og fås med 16, 64 eller 128 gigabyte lagerplads.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>