Teknisk universitet brugt som stråmand i ny svensk våbeneksport-affære

I al hemmelighed har svenske forsvarsmyndigheder i flere år forhandlet med Kina om salg af avanceret software, som er blevet anvendt i udviklingen af Sveriges kampfly Gripen samt luftbårne våben som missiler og robotter. Forsvarets Forskningsinstitut, FOI, har anvendt KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, som stråmand.

Svenskerne ville gerne sælge computerprogrammet Edge til kineserne for at få lidt penge i kassen. Programmet er udviklet af FOI med henblik på at bistå forsvarsindustrien, når der skulle beregnes aerodynamik omkring Gripen, missiler og robotter.


Fra forsiden på en af FOI’s rapporter.

Det er den svenske public service-station SVT, der i programmet ‘Mission Granskning’ i aften kan berette om den for regeringen og forsvaret pinlige affære.

Ved at samarbejde med verdens største diktatur bryder svenske forsvarsmyndigheder nemlig ikke alene med den officielle svenske linje om ikke at forsvarssamarbejde med diktaturer, men også med EU’s 25-årige våbenembargo mod Kina. Embargoen blev indført efter massakren på Den Himmelske Freds Plads.

FOI’s øverste chef benægter at være del af nogen stråmandsaffære, og den øverst ansvarlige, forsvarsminister Karin Enström, siger, at sagen aldrig har været oppe på regeringens bord.

Men KTH’s rektor, Peter Gudmundson, åbner for en undersøgelse og eventuel ophævelse af samarbejdet med kineserne om grundlæggende forskning i strømningsmekanisk modellering:

»Vi vil naturligvis undersøge sagen grundigt og eventuelt afslutte dialogen om en samarbejdsaftale,« siger Peter Gudmundson i en pressemeddelelse.

»Åbenhed og transparens er grundlaget i vores virksomhed. Derfor vil vi vende hver en sten i undersøgelsen, både af den formelle håndtering og af hensigtmæssigheden,« tilføjer han.


Kungliga Tekniska Högskolas rektor, Peter Gudmundson (Foto: KTH).

Morads af stråmænd

Programmet fremviser interne dokumenter, der udstiller, hvordan FOI’s generaldirektør, Jan-Olof Lind, 9. maj 2012 underskrev en tilsyneladende ukontroversiel aftale med legitime partnere, som ved nærmere eftersyn viser sig at omfatte et morads af stråmænd og uigennemskuelige planer om at samarbejde med diktaturer om forsvarsrelateret forskning.

I et internt FOI-dokument står der blandt andet: ‘Vi foreslår, at ejendomsretten til Edge overføres til et privat selskab’. Når tre nøglepersoner i Edge-projektet på FOI kommer til at stå for selskabet, vil det gøre det muligt at samarbejde med ‘partnere, som FOI i dag har problemer med at samarbejde med. (Forsvarsindustrien, red.) CAE fra Kina er sådan en partner, som har vist interesse for at være med og delfinansiere Edge,’ skiver Lind.

Da man alligevel ikke vil have personer fra FOI involveret i forsvarssamarbejdet med Kina, bliver dén stråmandsaftale imidlertid afløst af KTH-løsningen, for ‘så undgår FOI at blive forbundet med de lande, som KTH tegner aftale med. Samarbejdet med disse sørger personale på KTH for.’

KTH ‘genlicenserer’

Så i et referat fra et møde på FOI’s hovedkontor 18. februar 2011 står der:

‘FOI vil lade KTH genlicensere en del af Edge for at kunne samarbejde med lande, som FOI ikke kan eller vil skrive aftale med, f.eks. Kina.’

Og af en række interne mails fra den forhandlingsgruppe, som blev etableret, fremgår det, at KTH’s forhandlinger med Kina i detaljer bliver afstemt med personale fra FOI:

‘It is a three body contract, but CAE is going to contract with KTH only.’
‘it is too sensitive for someone at FOI to be in the board of the center.’
‘emphasize when talking with them that all this is military – FOI is defense, so it is national security, and that is why the KTH lawyers are so careful.’

Oven i saudiaffæren

Den 19. marts i år sender KTH det seneste aftaleforslag til kinesiske CAE. Aftalen slår fast, at ledende Edge-forskere på FOI kommer til at indgå i samarbejdet. Og den lover for et par millioner kroner årligt kineserne uddannelse og tilgang til Edges kildekode.

Ovenikøbet viser det sig, at FOI’s direktør skrev under på aftalen bare to måneder efter afsløringen af en af de seneste års største skandaler, den såkaldte saudiaffære.

Saudiaffæren var et kontroversielt samarbejde mellem FOI og Saudi Arabien om at bygge en gigantisk våbenfabrik i Saudi Arabien. Også her afslørede svensk fjernsyn den hemmelige aftale, der groft overtrådte loven om krigsmateriel, som forbyder Sverige at eksportere våben til lande, som overtræder menneskerettighederne. Også her havde FOI konstrueret et kompliceret arrangement med stråmænd.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>