Fremtidens biler kommunikerer via LED-lygter

I takt med, at lysdioder (LED) vinder indpas som den foretrukne lyskilde i billygter, stiger også interessen for forskning i at få dioderne til at kommunikere indbyrdes som en slags ‘lysets wi-fi’. LED-pærernes lys kan nemlig moduleres, så det kan bruges til datatransmission.

Den amerikanske chipgigant Intel er blandt de virksomheder, der forsker i teknologien, som kaldes VLC, Visuel Light Communication. At synligt lys fra dioder kan moduleres, så lysdioderne kan bruges til datakommunikation, er ikke nogen helt ny teknologi, men ingeniører fra Intel mener altså nu at have fundet den helt rette anvendelsesmulighed.

Udfordringen er at skabe bil til bil-lyssignaler, der ikke kan opfanges af det blotte øje, skriver IEEE Spectrum.

Læs også: Diodelamper overfører data trådløst med synligt lys

Ideen er, at bilernes LED-lygter skal udsende signaler i form af korte lysglimt, som kan afkodes af et kamera i andre biler. På den måde kan bilerne for eksempel udveksle informationer om hastighed og kursændringer, så det bliver lettere at undgå sammenstød. Samtidig åbner det op for muligheden for samarbejde bilerne imellem og kan måske bidrage til udviklingen af fremtidens selvkørende biler.

Selv simpelt kamera kan opfange signaler

Mens mennesker ikke kan opfange de hurtige modulationer i lys, skal der ikke mere end et almindeligt kamera, for eksempel i form af et bakkamera, til at fange lyssignalerne. Det gør teknologien billig, siger Intel, da den ikke kræver installation af en masse ny hardware, for disse kameraer findes i forvejen i mange biler. Samtidig kræver det kun få komponenter at gøre lysdioderne i stand til at overføre data.

På Taiwan International University er computerforsker Hsin-Mu Tsai i gang med at udvikle en VLC-prototype, som kan bruges på landets mange knallerter og motorcykler. Ifølge ham er lyssignaler at foretrække frem for eksempelvis radiofrekvenser, som ofte forstyrrer hinanden, hvis der er mange signaler på et sted. Lyssignalet derimod bliver kun opfanget af de nærmeste biler, og et kamera er i stand til at modtage flere signaler på én gang og skelne mellem dem.

Dog er der også oplagte udfordringer for VLC-teknologien i biler, når det kommer til forstyrrelser af signalet. »Tænk bare på sollys,« som Hsin-Mu Tsai siger til IEEE Spectrum. Forskerne har dog allerede udviklet teknologien, så signaler kan opfanges på afstande af op til 30 meter – selv i dagslys.

Intel samarbejder for øjeblikket med IEEE om at udfærdige en række standarder for VLC-teknologien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>