Milliard-bøde til chipproducenter for at fuske med smart card-priser

Lige godt en milliard kroner er straffen for, at en håndfuld chipproducenter har talt sammen og sørget for at malke kunder, der skulle bruge chips til smart cards, mest muligt.

EU har onsdag endelig afsluttet sagen, som efterhånden har mere end ti år på bagen. Ifølge en pressemeddelelse fandt samarbejdet sted fra september 2003 til september 2005.

Først i 2008 begyndte Europa-Kommisionen at efterforske sagen, da en af deltagerne i kartellet henvendte sig. Det drejer sig om et daværende joint venture mellem Mitsubishi og Hitachi, Renesas, som derfor også helt slipper for at betale sin del af bøden, der ellers lød på 380 millioner kroner.

Også Samsung får rabat på 30 procent og kan derfor nøjes med at betale 260 millioner kroner, fordi koreanerne valgte at samarbejde med EU’s konkurrence-politi.

I det hele taget ville EU helst have afsluttet sagen med et forlig, fremgår det af pressemeddelelsen. Men enhver tanke om det blev sløjfet i 2012 på grund af ’den tydelige mangel på fremskridt’ i forhandlingerne med chipproducenterne, som pressemeddelelsen formulerer det.

Der er heller ikke meget samarbejde at spore i Infineons meddelelse om bøden. Den tyske producent skal af med hele 617 millioner kroner. Bødens størrelse afgøres af selskabernes markedsandele, da kartellet eksisterede.

‘Da anklagerne blev rejst, gennemførte Infineon en grundig undersøgelse og konkluderede, at ingen medarbejder havde handlet upassende med konkurrencefølsom information om smart card-chips,’ lyder det selvsikkert.

Infineon erklærer sig derfor overrasket over, at EU i det hele taget genoptog sagen sidste år, som meddelelsen formulerer det. Den tyske chipproducent er klar til at tage sagen til EU-domstolen.

Også hollandske Philips deltog i kartellet og har fået en bøde på 150 millioner kroner uden en øre i rabat.

De mikrochips, som fik priserne presset i vejret, benyttes blandt andet i SIM-kort, betalingskort, adgangskort, pas og tv-kort.

»Smart card-chips bliver brugt af næsten alle. Det er afgørende, at de selskaber, som producerer dem, fokuserer på, hvordan de kan gøre det bedre end deres konkurrenter gennem innovation og ved at levere de bedste produkter til attraktive priser. Hvis virksomhederne i stedet vælger at samordne deres priser på bekostning af kunder og konkurrenter, må de forvente sanktioner,« siger den spanske EU-kommissær for konkurrence, Joaquín Almunia.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>