Tusindvis ventes smittet med ebola

Liberia er hårdt ramt af ebola. Det lille land med 4,4 millioner indbyggere har det højeste samlede antal døde og smittede.

I alt næsten 2.000 tilfælde af ebola-smitte og flere end 1.000 døde har landet haft indtil videre, og tallet stiger konstant. Det skriver Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Da udbruddet begyndte, havde Liberia kun én læge for hver 100.000 indbyggere, og hver eneste infektion eller død blandt lægerne eller sygeplejerskerne resulterer i en signifikant nedsættelse i kapaciteten. En kapacitet, der i forvejen ikke giver det største ebola-udbrud nogensinde særlig mange forhindringer. Derfor forventer WHO, at der de kommende uger vil blive smittet mange tusinde mennesker med ebola.

Læs også: Læger uden Grænser: Kom nu ind i kampen mod ebola, Danmark

WHO arbejder nu sammen med landets præsident, Ellen Johnson Sirleaf, for at forsøge at få situationen under kontrol. Antallet af nye tilfælde stiger nemlig langt hurtigere end kapaciteten på behandlingscentrene.

For eksempel åbnede en behandlingsfacilitet, som kunne tage 30 patienter, men som, så snart det åbnede, havde flere end 70 patienter indlagt. WHO estimerer, at 200 til 250 sundhedspersoner skal bruges til at holde et ebola-behandlingscenter til 70 patienter kørende.

Samtidig leder hele familier, hvor et medlem er blevet smittet, efter ledige behandlingspladser i byens hovedstad, Monrovia. De sætter sig eksempelvis alle i en taxa og kører hovedstaden rundt på kryds og tværs for at finde en behandlingsplads – men der er ingen.

Læs også: 400 døde af ebola alene i den seneste uge

Når de så bliver afvist fra behandlingscentrene, har de ikke andet valg end at tage tilbage til deres hjem, hvor de uundgåeligt vil smitte andre, og det er situationer som disse, der konstant giver flere tilfælde af ebola – i tusindvis.

WHO’s undersøgelser i Liberia fører til vigtige konklusioner, som skal forme værnet mod ebola.

Først og fremmest har konventionelle ebola-kontrolindsatser ikke været tilstrækkelige i Liberia, selvom de ser ud til at virke andre steder som Nigeria, Senegal og Den Demokratiske Republik Congo.

Læs også: Læger Uden Grænser: Verden taber kampen mod ebola

Lokalsamfundets engagement er en hjørnesten i et mere effektivt svar på ebola. Hvor lokalsamfundet tager affære og opfører beskyttende foranstaltninger, bliver spredningen af ebola langsommere.

Den tredje nøgle er udviklingspartnere, som hjælper Liberia og andre lande med at tre- eller firedoble deres indsats over for sygdommen.

Samtidig har WHO’s generaldirektør, Margaret Chan, bedt alle, der skal bekæmpe sygdommen, forberede sig på, at antallet af smittede vil stige voldsomt over de næste uger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>