Ultrafølsom grafen-sensor spotter dna-skader

Kræft kan opstå, når cellernes dna bliver skadet. Det medfører risiko for, at der opstår mutationer, så cellerne begynder at dele sig ukontrolleret. Men med en ny biosensor kan mængden af dna-skader i kroppen afsløres på få minutter, så man tidligt kan sætte ind med en behandling.

Sensoren er udviklet af britiske forskere, og den er baseret på 2D-materialet grafen, hvor kulstofatomer arrangerer sig i et enkelt lag som et hønsenet i atomstørrelse.


Forskerne forsynede en bro af grafen med antistoffer, som binder sig til en biomarkør for dna-skader. Hvis markøren er til stede, ændres den elektriske modstand gennem grafenen. (Tegning: Z. Tehrani et al.)

Læs også: Atomtynde materialer kan føre til helt ny elektronik

Forskerne forsynede laget af grafen med antistoffer, som binder sig til et molekyle ved navn 8-hydroxydeoxyguanosin (8-OHdG). Det produceres i ganske små mængder ved dna-skader. Hvis man kan måle det i spyt, urin eller blod, kan der være fare på færde.

Grafen er elektrisk ledende, men når 8-OHdG sætter sig på grafenen, ændres den elektriske modstand, og det kan måles.

Med biosensoren kan så små koncentrationer som 0,1 nanogram pr. milliliter kropsvæske detekteres, og det gør sensorer fem gange så følsom som de hidtil bedste målemetoder.

Den elektrokemiske sensor kan give svar på få minutter, så forskerne håber på, at metoden i fremtiden kan bruges til at give hurtigt testsvar på hospitaler eller hos læger.

Forskningsresultatet er publiceret i tidsskriftet 2D Materials.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>