Google betaler 1,3 milliarder kroner ekstra i skat til England efter hårdt pres

Efter hårdt pres går Google med til at lægge hele 1,3 milliarder skatte-kroner ekstra på bordet til den britiske stat.

Det sker efter, at de britiske myndigheder gennem de seneste seks år har gennemført en såkaldt ‘open audit’ af Googles skattebetalinger, som nu er blevet afsluttet.

De 1,3 milliarder kroner – 130 millioner pund sterling – dækker således manglende skattebetalinger fra Google i årene fra 2005 og frem.

“Vi har i dag annonceret, at vi fremover vil betale mere i skat i Storbritannien,” siger Matt Brittin, der er chef for den britiske Google-forretning, til BBC.

“Reglerne ændrer sig internationalt, og den britiske regering har taget førertrøjen i at implementere de nye regler. Det betyder, at vi vil ændre den måde, som arbejder på her. Vi vil sikre, at vi altid betaler det korrekte beløb i skat,” siger han.

Google er – som mange andre multinationale selskaber – god til at udnytte skattelovgivningen maksimalt – blandt andet i kraft af selskabets udbyggede netværk af landekontorer, område-kontorer og regions-kontorer, der kan udnyttes til at flytte penge – både underskud og overskud og afskrivninger – rundt i systemet til størst mulig fordel.

Google Denmark omsatte eksempelvis i 2014 ifølge selskabets regnskaber for 153 millioner kroner, men betalte kun godt tre millioner i skat til den danske statskasse.

I Storbritannien er Google blevet kritiseret for at betale for lidt i skat, selv om selskabet omsætter for meget store summer. Storbritannien er et af Googles største markeder uden for USA og er derfor vigtig for selskabet.

Ifølge BBC betalte Google 20,4 millioner pund sterling – omkring 200 millioner kroner – i skat til den britiske statskasse i 2013, hvor selskabet omsatte for 3,8 milliarder pund – 37,6 milliarder kroner – på det britiske marked.

Også Facebook, Amazon og andre store selskaber er blevet voldsomt kritiseret i Storbritannien for at betale for lidt i skat.

Googles europæiske hovedkvarter ligger i Irland, hvor selskabs-skatten er meget lav, og selskabet har ligeledes ifølge BBC udnyttet sin afdeling i Bermuda – hvor der ikke betales skat – til at minimere skattebetalingen i Storbritannien.

Google har hele tiden fastholdt, at selskabet følger international skattelovgivning, men har altså nu alligevel indvilget i at betale mere i skat i Storbritannien.

Ifølge Matt Brittin betyder beslutningen imidlertid ikke, at Google erkender, at selskabet har betalt for lidt i skat i de foregående år.

“Vi har fulgt de daværende regler. Det var dengang. Nu følger vi de nye regler, hvilket betyder, at vi vil betale mere i skat,” siger han.

Ifølge ham vil Google fremover i højere grad betale skat ud fra den lokale omsætning og ikke ud fra den lokale indtjening.

“Jeg tror, at der har været en bekymring over, hvorvidt multinationale selskaber kun har betalt ud fra indtjening. Sådan var reglerne. Nu er der pres på for at vi begynder at betale ud fra det salg, som vi har til britiske kunder. Og derfor gennemfører vi nu disse ændringer,” siger Matt Brittin til BBC.

Herhjemme har Skat fornylig offentligjort skatte-beløb for alle danske virksomheder.

Du kan se listen over, hvor meget virksomheder herhjemme betaler i skat her.

Læs også:

Apple i stort EU-torskegilde: Risikerer ekstra skatteregning på 55 milliarder kroner

Uklarhed over Apples selskabs-konstruktion i Viborg-datacenter: Hvordan skal skatten betales?

Skatteminister blæser til angreb: Vil lukke it-giganters smutvej til skattely i 2015

Google tjener 198.000 kroner i minuttet efter skat: Er i gang med at gentænke hele butikken

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>