3D-laserscanning rykker i procesindustrien

40 millioner punkter i én scanning. Gang det op med måske 1.000 scanninger, og du står med en komplet 3D-model af din boreplatform eller dit procesanlæg i form af en punktsky, der kan bruges som grundlag for om- og tilbygninger: Nye rørsystemer, nye anlæg und so weiter.

Det er det grundlæggende princip bag 3D-laserscanning – en teknologi, der har været kendt i mange år, men som takket være forbedret software og hardware nu for alvor er ved at vokse sig ud af det oprindelige udgangspunkt offshoreindustrien og ind i andre brancher som proces­industrien og byggeri.

»Det er en teknologi, der er i kraftig stigning. En af grundene er det faktum, at laserscanning er gået fra at være noget ekstremt dyrt og kompliceret til at blive – om ikke hvermandseje – så til en relativt billig teknologi i forhold til tidligere. Samtidig er softwaren blevet så fuldautomatisk og robust, at man ikke behøver en professoruddannelse for at håndtere den,« lyder forklaringen fra Carsten Lau, salgschef i Intergraph, der leverer software til bearbejdning af laserscannerens punktskyer.

Salget er endnu ikke fulgt med den øgede interesse, fortæller Carsten Lau, men søstervirksomheden Leica, som producerer selve scannerne, har oplevet stigende salg de seneste to år.


Sådan ser det ud, når laserscannerens punktsky er blevet omdannet til en solid 3D-model, der kan importeres til gængse CAD-programmer. Basis for punktskyen er 40 millioner punkter i ét scan, der parres med billeder fra et HD-kamera. (Illustration: Rambøll)

Taler med CAD-programmerne

En ‘stor’ løsning med topkvalitets-scanner og hardware vil typisk stå i en halv million kroner, anslår Carsten Lau, men han tilføjer, at der efterhånden er kommet flere light-versioner på markedet.

Virksomhederne køber dog ikke deres eget personlige udstyr. Det er oftest en service, de tilkøber sig hos rådgivere og landmålere.

En af dem er Rambøll Olie & Gas, der med en særskilt afdeling for 3D-laserscanning også mærker den øgede interesse. Rådgiveren har tilbudt laserscanning i snart 15 år, men da afdelingschef Lau Jensen tiltrådte sin stilling i 2010, sad der kun tre mand i afdelingen – i dag er der knap 20 ansatte i Danmark og et tilsvarende antal i Qatar og Indien.

Ligesom Carsten Lau fra Intergraph ser han også flere årsager til teknologiens fremmarch:

»For det første skal du i dag aflevere i 3D, når du laver noget inden for offentligt byggeri. For det andet er vores hardware og software blevet meget bedre. Men det største boost for teknologien er det faktum, at vores software nu taler sammen med de programmer, som ingeniørerne bruger,« forklarer Lau Jensen med henvisning til, at Rambølls punktskyer er kompatible med alle standard CAD-programmer.

Kort sagt fungerer teknologien ved, at en scanner stilles op et givent sted i anlægget og derefter laserscanner rummet 360 grader horisontalt og 310 grader vertikalt. Det nye er, at laserscannerens punktsky nu kombineres med et HD-kamera, der synkront affotograferer rummet og tilføjer et videolag oven på punkt­skyens millioner af punkter.

Kæmpe datamængder

Præcisionen ligger på plus/minus en halv til to millimeter ved en afstand på 200 meter. Rambølls udstyr kan i dag scanne over én million punkter i sekundet, hvor tidligere generationer af scannere var måske fem sekunder om at klare bare ét punkt.

»Grunden til, at vi gerne laver de her 3D-miljøer offshore er, at det i mange tilfælde har vist sig, at vi eliminerer nogle risici og nogle problemer, der ellers opstår, når du sidder og projekterer i 2D. Med 3D skaber vi en rumlig fornemmelse, så når designerne lægger deres rør, vinduer eller installationer ind i det rumlige miljø, opfanger du eventuelle designfejl og kan få det til at passe ind helt ned med millimeter-præci­sion,« forklarer Lau Jensen.

Med millioner af punkter mani­festerer det sig i nogle kæmpe datamængder. Rådataene fra Rambølls scanning af et offshore-skib, et såkaldt FPSO, fyldte således 2,6 terabyte. Derfor finder der efterfølgende en dataskalering sted, så kundens ingeniører kan arbejde med dataene i et almindeligt CAD-program.

»Det er her, at 3D-scanning har taget det store skridt de seneste år,« understreger Lau Jensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>