Bilkøerne i København vokser kraftigt

Mellem 2012 og 2013 er trængslen i København steget så hastigt, at den typiske bilpendler nu spilder 71 timer om året i myldretiden mod 61 timer sidste år. Det viser en trafiktæthedsanalyse for andet kvartal af 2013 foretaget af navigationsproducenten TomTom.

I gennemsnit er rejsetiderne 21 procent længere i myldretiden, end når trafikken flyder frit. Sidste år var gennemsnittet på 16 procent. Selv kalder TomTom stigningen for en ‘stærk forværring’ siden samme måleperiode sidste år.

Ser man på statistikken over de mest trafikerede byer i Norden baseret på et gennemsnitligt niveau af trafiktætheden, topper Stockholm listen igen i år. Men de to største danske byer, Aarhus og København, indtager en overbevisende tredje- og femteplads med et gennemsnitligt trafiktæthedsniveau på henholdsvis 22 og 21 procent.

Niveauet bruges til at beskrive den gennemsnitlige ekstra køretid for samtlige køreture hele døgnet i løbet af et år. Det betyder, at en køretur i Aarhus i gennemsnit tager 22 procent længere tid, end hvis trafikken flyder frit.

København er i år den 34. mest trafiktætte by i Europa. Sidste år var byen nummer 45. Årsagen til stigningen i trafiktæthed, som er et generelt problem på europæisk plan, skal ifølge TomTom findes i, at Europa er ved at rejse sig efter den økonomiske krise.

»Trængslen stiger, i takt med at økonomien retter sig,« siger Morten Flø Nielsen, dansk landechef hos TomTom, i en pressemeddelelse..

Betalingsring i Gøteborg fungerer

Mens Stockholm og Oslo har bevaret deres ‘førende pladser’ på listen over trængselsplagede byer, er Gøteborg gledet fra en tredje- til en niendeplads, hvad angår de mest trafikerede byer i Norden. Gøteborg indførte fra 1. januar i år trængselsskatter. Samme effekt har man ikke set i Oslo, som indførte betalingsring allerede i 1990, og Stockholm, der indførte lignende i 2007.

Især den stockholmske betalingsring har været brugt som et indspark til debatten om en betalingsring herhjemme og har tidligere været fremhævet som en succes for både trængsel og samfundsøkonomi. Alligevel er Stockholm mester i trafikpropper og har siden sidste år rykket sig fra at være den tiendemest trafikerede by i hele Europa til at være den ottende i år. Det gennemsnitlige stockholmske bilist skal derfor afsætte ca. 102 timer om året til at sidde i kø.

Tallene stammer fra TomToms rapport ‘Traffic Index’, som er baseret på faktiske data fra biler, der har kørt på vejnettet i perioden. Hver dag tilføjes 5 mia. målinger fra TomToms GPS-udstyr i biler på vejene.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>