Den Internationale Rumstation ramt af malware

Den Internationale Rumstation har været ramt af en computervirus. Det viser undersøgelser af en række computere om bord på ISS, fortæller sikkerhedsekspert Eugene Kaspersky, som i dag er verdenskendt for at sælge antivirus-programmer. Det skriver blandt andre International Business Times.

Angiveligt er der tale om en Stuxnet-orm, et af de mest avancerede stykker malware, som nogensinde er skrevet. Ormen gik målrettet efter industrielle systemer og menes at være skrevet for at ramme Irans atomprogram under en hemmelig amerikansk operation. Stuxnet-malwaren er et lille skadeligt program, som lagres på computeren, der ikke engang behøver internetforbindelse for at sprede sig.

På den måde er en række computere om bord på rumstationen, der indtil for nylig kørte Windows XP, blevet inficeret med den skadelige malware. Infektionen bredte sig ifølge Eugene Kaspersky i maj 2013, men efterhånden som rumstationen er gået over til et andet styresystem, Linux, er der blevet lukket ned for virussen, skriver International Business Times.

Men hvorfor to russiske astronauter angiveligt skulle have bragt Stuxnet-ormen til rumstationen på USB-nøgler, er uvist.

Eugene Kaspersky fortæller, at et russisk atomkraft også for nylig er blevet ramt af den samme spionage-virus

Malwaren er samtidig en dyr omgang, da sikkerhedseksperten anslår, at alene Stuxnet-ormene på Den Internationale Rumstation har kostet mindst 55 millioner kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>