Du går glip af 3.000 kroner i it-gevinst – hver måned

Hvis Danmark havde haft samme vækst i produktiviteten som for eksempel Sverige, ville danske lønmodtagere i dag få 20 procent mere i løn eller cirka 3.000 kroner om måneden – efter skat.

Det betyder omvendt, at der er masser af muligheder for at forbedre danske virksomheders evne til at arbejde smartere. Og en af de enkleste veje til gevinst er større investeringer i it og digitalisering.

Det viser en rundspørge, som fagforbundet Dansk Metal har gennemført blandt sine tillidsrepræsentanter ude på virksomhederne.

Dansk Metal har spurgt 290 tillidsrepræsentanter i service-virksomheder, hvor virksomhederne efter deres mening bedst kan bruge deres penge på at få øget produktiviteten.

I fire ud af ti svar peges der på digitalisering som det mest oplagte område at satse på. Længere nede på listen kommer mere traditionelle løsninger som nye maskiner, bedre lagerstyring og forskning.

Undersøgelse er gennemført, efter at man i Dansk Metal har nærlæst en rapport fra regeringens Produktivitetskommission, som blev offentliggjort i september.

Kommissionens rapport viser, at den danske produktivitet siden 1995 hvert år er steget med 0,8 procent. Det er kun omkring halvdelen af den stigning, som er sket i lande som Holland, Sverige, Tyskland og USA, hvor tallet ligger et sted mellem 1,6 og 1,8 procent.

Gevinst: 3.000 kroner om måneden
Den store skurk i det spil er ifølge kommissionens rapport netop virksomhederne i servicesektoren, hvor det har haltet gevaldigt med at få nok ud af de ansattes anstrengelser.

Hvis den danske servicesektor havde matchet de tilsvarende erhverv i for eksempel USA, ville den årlige vækst i den danske produktivitet være endt på 1,5 procent – eller næsten den samme udvikling som i Holland, Sverige og Tyskland.

Danskerne betaler en høj pris for den svage udvikling i produktiviteten.

Hvis Danmark i perioden fra 1996 til 2011 havde haft samme vækst i produktiviteten som Sverige, ville danske lønmodtagere ifølge Produktivitetskommissionen i dag få 20 procent mere i løn. Vel at mærke uden at arbejde mere. Det svarer som nævnt til cirka 3.000 kroner om måneden – efter skat.

De ansatte: Det skal være nemmere at opdatere
Den gode nyhed er, at de ansatte godt ved, hvor skoen trykker.

I undersøgelsen fra Dansk Metal har tillidsrepræsentanterne nemlig også haft mulighed for at give deres bud på, hvad der skal til for at få servicevirksomhederne til at kaste sig over digitalisering.

Mere end halvdelen af de adspurgte (52 procent) ønsker sig noget så enkelt, som at det skal være lettere at opdatere eksisterende it-systemer.

43 procent siger, at it og digitalisering skal være billigere, mens 30 procent siger, at det skal være tydeligere, hvad deres virksomhed får ud af it og digitalisering.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>