Europa og København kan ikke hamle op med Silicon Valley

Der er intet over og intet ved siden af Silicon Valley, hvis man skal placere et softwarefirma og nyde godt af energien og synergien fra andre virksomheder. I den berømte dal nær San Francisco er der nemlig både en enorm volumen af softwareudvikling, og en stor ’sult’, altså fremdrift og vokseværk.

Sådan lyder en af konklusionerne i en stor europæisk undersøgelse af softwareclusters, altså områder med gode forhold og en kritisk masse af store og små softwarefirmaer, der kan påvirke hinanden og skærpe konkurrencen.

Undersøgelsen, der er udført af det berømte institut Fraunhofer ISI fra Tyskland, har kigget nærmere på 15 europæiske knudepunkter for softwareudvikling, herunder København og omegn, som i undersøgelsen går under navnet ’Hovedstaden’.

Og set med danske øjne er der mange gode nyheder. København får topkarakter i de to kategorier ’generelle forhold’ og ’industrispecifikke forhold’. De generelle forhold er for eksempel, at næsten hele befolkningen har bredbåndsforbindelser, og at det i forhold til mange andre lande er en ubureaukratisk oplevelse at starte ny virksomhed i Danmark.

Specielt for softwareselskaber er det en fordel, at over 60 procent af stillingerne i København er vidensarbejde, og fordi lønnen er høj, er det nemt at lokke talent fra udlandet til. Omvendt gør det også København til et dyrt sted at have virksomhed, hvilket trækker ned hos investorerne. Tilsammen gav det Københavnsområdet en førsteplads i denne kategori i analysen.

Men på andre områder falder København igennem. Der er ikke en stor andel af softwarevirksomheder, i forhold til erhvervslivet generelt, og dermed ikke basis for stor synergi. Og da København – sammenlignet med London og flere tyske byer – stadig er en lilleput, er det også svært at komme på landkortet i den globale konkurrence.

De bedste steder i Europa at satse på softwareudvikling er ifølge undersøgelsen London, Oxford-området og Ile de France-området nær Paris. Området omkring Karlsruhe og Darmstadt i Tyskland, samt Stockholm, følger derefter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>