Forslag om it-havarikommission får støtte på Christiansborg

Hvis et tog ikke kan bremse, eller et fly har været involveret i en ulykke, rykker eksperter fra havarikommissioner for jernbane og luftfart ud og undersøger situationen nøje. Målet er at finde fejlene, så man fremover kan tage højde for dem og hæve sikkerheden generelt.

Samme konstruktion bør Danmark have på it-området, har det lydt fra Version2’s blogger og selvstændig systemudvikler Poul-Henning Kamp i årevis. Og nu er hans opråb nået igennem murene til Christiansborg.

Dansk Folkeparti støtter nemlig nu idéen om en it-havarikommission, fortæller partiets it-ordfører Dennis Flydtkjær, som i første omgang nævnte konceptet i en udsendelse på Radio 24syv.

»Jeg har først set Poul-Henning Kamps forslag i en debat på Version2 her for nyligt, og så det ikke dengang, han først foreslog det. Men det lyder som en rigtig fornuftig idé, for vi ser jo gang på gang, at it-systemer kuldsejler,« siger Dennis Flydtkjær til Version2.

Det er ikke så tit, at it-problemer bringer liv i fare, så fejlslagne projekter har mest været til skade for statens finanser. For eksempel da Rigspolitiet og justitsministeriet måtte opgive at få gjort Polsag-systemet brugbart og derfor skrottede hele systemet, efter at have brugt over en halv milliard kroner på projektet.

»Det skal ikke være for at pege fingre, men for at få mest muligt ud af skattekronerne,« understreger Dennis Flydtkjær.

I dag er det meget forskelligt, hvordan fejl i et it-system eller et helt projekt-kollaps bliver håndteret. Er der gået mange skattekroner til spilde, går Rigsrevisionen måske ind i sagen og hyrer it-eksperter ind. Andre gange er det op til ejerne af projektet selv at lave en evaluering af problemerne.

»Man ser jo til en hvis grad allerede i dag på, hvad der går galt. Når Polsag går ned, ser vi på det. Men det skal systematiseres, så det bliver eksterne folk, der kommer og objektivt kan se, hvad der gik galt. Der er mange erfaringer, vi kan få på den måde, for det sker jo løbende, at noget bliver forsinket eller alt for dyrt,« siger it-ordføreren.

Han har ikke fået promoveret idéen i Folketinget endnu, for lige nu har han travlt med valgkampen op til kommunal- og regionsvalget den 19. november. Men når det er overstået, vil han prøve at samle opbakning blandt regeringen og sine it-ordfører-kolleger på Christiansborg.

»Det nemmeste vil være, hvis regeringen synes, det er en god idé, så jeg vil foreslå det for finansministeren og prøve at overbevise ham. Jeg kan også stille det som forslag, og så kan det være, vi kan for flertal uden om regeringen,« siger Dennis Flydtkjær.

Selv hvis han kun kan få et mindretal i Folketinget til at støtte idéen, kan det være frugtbart på længere sigt.

»Hvis jeg kan få for eksempel hele den borgerlige blok med, vil det lægge et større pres på regeringen. Det kan også være, at det ikke bliver til noget i denne omgang, men at den borgerlige blok efter et valg har flertal og kan gennemføre idéen,« siger Dennis Flydtkjær.

Læs Poul-Hennings Kamps forslag til en it-havarikommission:

Læs også: IT haverikommission, NU!

Blogindlæg på Ing.dk fra februar 2012

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>