Ny USB-standard kan levere 100 W jævnstrøm i hele hjemmet

Jævnstrøm tabte til vekselstrøm, og Nikola Tesla vandt over Thomas Edison. Den historie kender de fleste ingeniører, men selv om jævnstrøm har levet en stedmoderlig tilværelse, så er det meget få ting i vores hverdag, som kan fungere uden.

Mest synlig er de utallige sorte omformere, som fylder ethvert hjem, for slet ikke at tale om alle de interne ensrettere vores elektronik er fyldt op med. Meget energi går tabt og bliver til varme, fordi de ikke kan reguleres.


Sådan forestiller USB.org sig, at kommende produkter med USB PD-stik kan fungere sammen. Foto: usb.prg

Fra næste år, når de første produkter med den helt nye USB PD (Power Delivery) kommer på markedet, kan det billede vende. Vi har godt nok længe brugt USB-stikket i computeren til at drive mindre enheder, for eksempel en ekstern hardisk eller til at oplade en mobiltelefon. Omkring 10 milliarder USB-stik er i brug i dag. Men opladningsevnen har været begrænset til 2,5 W for USB 2.0 og 4,5 W for USB 3.0.

Med USB PD bliver der helt op til 100 W at gøre godt med.

Ajay Bhatt fra Intel stod i 1995 i spidsen for den første version af det USB-stik, som vi kender i dag. Meningen dengang var ikke at levere energi, men data. Det skulle være let at koble forskellige enheder sammen med en computer.

Den nye USB PD-standard, som blev defineret af usb.org i 2012, udnytter begge forhold, altså energi og data. Dermed kan data bruges til at administrere energiflowet og energi flyde frit frem og tilbage mellem de tilkoblede enheder. Nu kan der virkelig ryddes op i alle de sorte ensrettere, for hvad nu hvis din skærm er den eneste med traditionel nettilslutning? Resten af dine enheder forsynes gennem USB PD-stik på skærmen.

Hele det system kan udvides til et regulært smartgrid i hjemmet eller på kontoret, hvor enheder ‘taler’ sammen. Hvis du oven i købet er så heldig at have solceller på taget, så er der allerede jævnstrøm i huset og med et batteri, der lades op om natten, kan meget af det daglige forbrug klares næsten gratis.

I en artikel i The Economist for nylig med den slående overskrift ‘Edisons hævn’ bliver det nye USB-stik kaldt en ‘game changer’, og Ajay Bhatt er begejstret. Det forudsiges, at det store udrulning af USB PD vil ske i 2015.

Herhjemme er stemningen dog lidt mere afdæmpet. Schnieder Electric er landets største leverandør af elektrisk installationsudstyr, både til data og almindelig elforsyning, og David Toftlund, der er produktchef for kabling til netværksinstallationer kan godt se ideen i USB PD, men siger:

»Jeg har samtidig svært ved at forestille mig, at man kan opnå en besparelse, når det gælder om at ændre hele power-distributionsnetværket i for eksempel et privat hus eller en kontorbygning til USB PD. Men på skrivebordet med alle vores computere, skærme og andet lyder det som en fornuftig løsning.«

David Toftlund vurderer, at flere og kraftigere trådløse forbindelser vil trække i modsat regning, selv om de ikke kan levere energi på samme måde som en USB-forbindelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>