Overvågning: Danmark arbejder i inderkredsen hos NSA

Helt nye dokumenter viser, at Danmark ligger i næsthøjeste kategori for samarbejdet om overvågning hos den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Det skriver Information på baggrund af nye dokumenter, som Edward Snowden har fremlagt.

Danmark er med i en hemmelig gruppe kaldet ‘De ni øjne’. Den gruppe har et nært samarbejde med NSA og dækker desuden over Frankrig, Holland og Norge. Hermed placerer Danmark sig akkurat under USA, Canada, Storbritannien, New Zealand og Australien, der alle ligger i toppen af samarbejdet med NSA.

Den konstellation løfter ifølge Information sløret for, at Danmark har et langt mere nært samarbejde med NSA end tidligere antaget. Danmark placerer sig tilmed over lande som Tyskland og Sverige, der sammen med Italien, Spanien og Belgien grupperes som ‘de 14 øjne’. Det sker, selvom man tidligere har antaget, at Tyskland og Danmark lå i samme gruppering.

Den høje placering kommer dog ikke bag på tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen.

»Det handler om historie og kapaciteter og undrer mig ikke. Vi har været stærkt knyttet efterretningsmæssigt til blandt andet CIA fra tiden under Anden Verdenskrig og frem. Det har været medvirkende til at opbygge den tillid og respekt, som er helt afgørende i efterretningsverdenen,« siger Hans Jørgen Bonnichsen til Information.

På trods af en stribe NSA-skandaler, eksempelvis overvågning af den tyske kansler Angela Merkels telefon, nægter statsminister Helle Thorning Schmidt (S) og justitsminister Morten Bødskov (S) fortsat at udtale sig om Danmarks samarbejde med NSA, skriver Information.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>