270.000 NemID-brugere kan fortsætte på Windows XP – men bør opgradere

Når Oracle den 15. juli udsender den næste sikkerhedsopdatering til det Java-plugin, som danskerne er afhængige af for at kunne bruge NemID, så kommer der ingen opdatering til det pensionerede styresystem Windows XP. Brugerne vil dog kunne fortsætte med at bruge NemID, men bør opgradere, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

Microsoft har stoppet supporten af Windows XP og udsender ikke flere sikkerhedsopdateringer til styresystemet. Det gør Oracle, der leverer Java-pluginet, altså heller ikke fra og med juli-opdateringen.

Læs også: Om få uger stopper NemID med at virke på Windows XP

Det falder dog sammen med, at Digitaliseringsstyrelsen og DanID lancerer en ny klient til NemID, som bygger på Javascript i stedet for Java. Javascript understøttes af de fleste browsere og kræver ikke noget plugin.

»Vi arbejder på fuld tryk med Javascript-klienten. Planen er stadig den 1. juli,« siger kontorchef Cecile Christensen fra Digitaliseringsstyrelsen til Version2.

Javascript-versionen er blandt andet udviklet for at gøre det muligt at bruge NemID på mobiltelefoner og tablets, hvor det ikke er muligt at installere plugins til browserne.

Læs også: Efter fejl: Digitaliseringsstyrelsen dropper ekstern pilot-test af ny NemID

Windows XP-brugere vil også kunne bruge Javascript-versionen til at logge på med NemID uden Java-plugin, men da styresystemet ikke længere opdateres, må det regnes for at være usikkert. Derfor råder Digitaliseringsstyrelsen også til, at man opgraderer.

»Du kan godt bruge Javascript-versionen på Windows XP, men det vil jeg ikke anbefale,« siger Cecile Christensen.

Det vil i princippet også være muligt at fortsætte på Windows XP med en gammel udgave af Java-pluginet, men det vil også udgøre en alvorlig sikkerhedsrisiko.

Mens en opgradering til et nyere styresystem er en forholdsvis enkel procedure for privatpersoner, som ofte blot vil købe en ny pc med et nyt styresystem, så er der fortsat virksomheder og offentlige institutioner, der endnu ikke er klar til at opgradere.

Læs også: Region Hovedstaden når ikke at opgradere fra XP til Windows 7 inden support udløber – på Windows 7

Hvis de benytter NemID, så kan de få problemer med sikkert at anvende medarbejdersignaturer, alt efter hvilken udgave de benytter sig af.

»Der er forskellige løsninger. Der er medarbejdersignatur med nøglekort, som vil kunne bruges med Javascript. Men medarbejdersignatur med nøglefil eller med hardware vil stadig være baseret på Java,« siger Cecile Christensen.

De Java-baserede løsninger vil foreløbig kunne bruges med en ældre Java-udgave, men med både en forældet Java og et forældet styresystem vil man løbe en sikkerhedsrisiko på to fronter.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen benytter cirka 6,5 procent af NemID-brugerne sig af Windows XP, og det svarer cirka til 270.000 brugere. Antallet af Windows XP-brugere er dog kraftigt faldende ifølge styrelsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>