Avanceret offshore-spil får robotten til at hænge stille i meterhøje bølger

Kendt af få uden for offshore-branchen er MacArtney med 300 ansatte worldwide en af de større, danske underleverandører til off­shore-branchen – trods det engelskklingende navn.

Hele 50 ingeniører arbejder i det danske hovedkvarter i Esbjerg, og siden 1978 har virksomheden udviklet og produceret en hel række af produkter og løsninger, som blandt andet omfatter undervandsrobotter, stik og adaptorer til vind- og bølge­kraft samt spil og hejseudstyr til offshore-operationer.

Et af de mest markante produkter er et elektrisk spil med en særlig funktion – kaldet AHC for Active Heave Compensation – der kan holde byrder på op til 40 ton absolut stille, selvom det skib, hvor spillet er monteret, ligger og hugger i syv meter høje bølger:

Leder af ingeniørafdelingen i Mac­Artney Lasse Rasmussen kalder virksomhedens spil det mest avancerede af sin slags i verden og peger på, at spillets evne til at stabilisere byrden nedbringer servicetiden for selskaberne betragteligt:


Systemet korresponderer med skibets såkaldte ‘motion reference unit’, der måler skibets bevægelser i tre planer og sammenholder dem med skibets kendte position og tyngdepunkt. Ud fra dette kan vi beregne skibets bevægelser og derefter udregne, hvordan spillet skal modvirke dise bevægelser, så emnet holdes stille. Alt sammen inden for brøkdele af et sekund. (Foto: MacArtney)

»Systemet korresponderer med skibets såkaldte ‘motion reference unit’, der måler skibets bevægelser i tre planer og sammenholder dem med skibets kendte position og tyngdepunkt. Ud fra dette kan vi beregne skibets bevægelser og derefter udregne, hvordan spillet skal modvirke dise bevægelser, så emnet holdes stille. Alt sammen inden for brøkdele af et sekund,« siger han.

Han tilføjer, at udvikling af princippet og algoritmen bag det startede for ti år siden. Siden da har man videreudviklet konceptet, så man i dag kører med systemer, hvor 3-4 spil har fat i den samme unit.

»Kunderne sparer rigtig mange penge, når dyre opgaver til havs kan klares på meget mindre tid,« siger han og forklarer, at en last for eksempel kan være en undervands­robot, der skal inspicere eller reparere noget på en struktur – eller en stor gravemaskine, der uskadt skal hejses ned på bunden af havet.

Lasse Rasmussen peger videre på, at elektriske spil kun langsomt er ved at vinde frem i den stærkt konservative offshore-branche, selvom der ikke er nogle tekniske argumenter imod dem.

Tværtimod kan elektriske spil tit modificeres til at løse nye opgaver bare ved en softwareændring, fejl kan rettes online ude på skibet, mens spillet er på opgave – og endelig slipper man for hydraulikolie og de risici og besværligheder, der er ved håndtering af olien.

Med sådan en konservativ branche var det også noget af et sats, da virksomheden for ti år siden besluttede sig for at udvikle det elektriske spil, forklarer Lasse Rasmussen:

»Vi ville gerne vise branchen, at der virkelig var store muligheder i de elektriske spil, og at vi troede på dem,« siger han.

Stik samles på en halv time

Ud fra samme filosofi har virksomheden udviklet mange andre produkter – og har flere på vej. Et eksempel er en stikforbindelse til olie-gas-sektorens såkaldte blow-out preventers. Fidusen ved stikket er, at det virker og kan styre blow-out preventeren, selvom kablet hen til stikket bliver beskadiget og fyldt med vand.

Stikket var færdigudviklet samtidig med, at boreriggen Deepwater Horizon eksploderede i Den Mexicanske Golf i 2010, og har siden været en god forretning for virksomheden.

MacArtney arbejder også med produkter til havforskning, militære formål samt til vind- og bølgekraft. Inden for sidstnævnte har selskabet ligeledes udviklet en serie af stik – for eksempel beregnet til samling af elkablet fra den enkelte bølgemaskine med det tykke transmis­sionskabel ind til kysten.

Fordelen ved stikket er, at samlingen kan foretages på bare 30 minutter, hvilket gør det muligt at foretage mange samlinger inden for et begrænset vejr- eller tidevandsvindue.

Omsætter mere end før krisen

Som virksomhed er MacArtney selv en del af fortællingen om offshore-­vækst: Virksomheden har mere end fordoblet medarbejderskaren inden for de seneste otte år og melder, at de nu omsætter for væsentligt mere, end de gjorde, inden finanskrisen satte ind.

Hvad fremtiden angår, arbejder man mere og mere i retning af at være systemleverandør og udvikle nøglekomponenter i stedet for at handle med andre virksomheders produkter.

Offshore-virksomheder klager ofte over, at de har svært ved at skaffe ingeniører og andre akademikere til ledige job trods spændende opgaver og fornuftige lønninger på området.

»Heldigvis har vi ikke noget besvær med at skaffe arbejdskraft – netop fordi vi kan vise folk de mange spændende og udfordrende opgaver, vi arbejder med,« siger Lasse Rasmussen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>