Blog-politik på bredbåndsområdet





I september 1999 blev det fortsat gældende teleforlig indgået blandt en række politiske partier på Christiansborg. Jeg har tidligere blogget om forliget og dets åbenlyse mangler. Siden da er det dog kun blevet endnu mere tydeligt, at teleforliget – som det står i dag – gang på gang kommer til kort, når det gælder om at løse bredbåndsudfordringerne i Danmark anno 2014 og frem.

En lang række interessenter har påpeget behovet for et nyt forlig, og nogle har endda sendt en direkte opfordring til erhvervs- og vækstministeren om, at sætte sig i spidsen for en proces, hvor forliget bliver bragt fra fortiden og op til nutiden.

Blandt aktørerne som har efterspurgt et nyt forlig er Dansk Energi, Dansk IT, Forbrugerrådet, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, Håndværksrådet, Dansk Metal, Landdistrikternes Fællesråd, Foreningen af Kommunale IT-chefer og KL.

Et forlig skal skabe stabile rammer for investeringer

For enhver branche som investerer milliarder – og for samfundet som helhed – er brede politiske forlig at foretrække. De sikrer en stabilitet i de rammevilkår, som ligger til grund for investeringerne og som på det digitale område, skal sikre udbredelsen af en digital infrastruktur i verdensklasse – i hele landet.

Samtidig skal politiske forlig være med til at fremme udviklingen af det område forliget vedrører. Ellers er forliget næsten per definition uden værdi.

Derfor er det også en skam, når erhvervs- og vækstministeren giver udtryk for, at det nugældende teleforlig ikke “er en barriere for, at vi kan fremme en moderne og tidssvarende bredbåndsinfrastruktur” i Danmark.

Det er nemlig ikke et spørgsmål om, hvorvidt forliget er en barriere og står i vejen for noget, men hvorvidt forliget fremmer udviklingen. Og gør forliget så det – fremmer udviklingen?

Eksempler hvor teleforliget står af

For at besvare det spørgsmål kan man blot se nærmere på den politik som er ført på bredbåndsområdet den seneste tid og hvorvidt det har kobling til teleforliget.

I 2013 blev der iværksat to tiltag, som har til hensigt at fremme bredbåndsudviklingen, blandt andet der hvor markedskræfterne er udfordret.

I Vækstplan DK fra februar måned 2013 blev der afsat 60 mio. kr. til at sikre bedre bredbånd på Bornholm. Årsagen: regeringen konstaterede, at bredbåndet på Bornholm var ringere end i andre dele af landet. Millionerne til Bornholm havde intet med teleforliget at gøre, og udmøntningen af midlerne er ikke forankret i teleforligskredsen, men forankret i kredsen bag Vækstplan DK.

En af årsagerne hertil er, at teleforliget ingen rettesnor giver, når det gælder om at rette op på områder, hvor markedskræfterne ikke slår til.

I juni måned 2013 indgik regeringen og KL så en aftale om kommunernes økonomi for 2014, og i den aftale blev der etableret en lånepulje på 50 mio. kr. til bedre bredbånd i land- og yderkommunerne. Heller ikke dette tiltag har noget med teleforliget at gøre. Det er alene baseret på en aftale mellem regeringen og kommunerne.

Igen giver teleforliget ingen svar på, hvorvidt og hvordan kommunerne skal og kan spille en aktiv rolle for at fremme bredbåndsudviklingen. Senest har det vist sig, at kommunerne per 1. maj 2014 har søgt mere end 3 gange så mange midler i lånepuljen, som oprindeligt afsat. Mere præcist 161 mio. kr.

Derudover er der regeringens bredbåndsplan fra marts 2013. Planen består af en række glimrende initiativer, som fremmer bredbåndsudviklingen i Danmark, men ej heller den plan binder teleforligskredsen, da det ene og alene er regeringens plan.

Teleforliget på Nationalmuseet

I dag ligger opfølgningen på teleforliget solidt plantet på Nationalmuseet sammen med en ældgammel computer. Som et symbol på fortidens spæde digitale udvikling. Slå endelig vejen forbi, næste gang du er på de kanter, og tag eventuelt en selfie.

Måske det var på tide at få lavet et forlig som ikke er museumsegnet, for på museer er det per definition ikke fremtiden der ligger til skue – men fortiden.

Og én ting er helt sikker.

Vi får ikke udbredt en digital infrastruktur i verdensklasse på et politisk fundament fra år 1999, og blokpolitik på bredbåndsområdet gavner ingen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>