Canada dømmer Google til at blokere søgeresultater i hele verden

Internettets globale opbygning giver problemer for håndhævelsen af domme i sager om immaterielle rettigheder. En foreløbig afgørelse fra den canadiske højesteret kan betyde, at søgemaskiner som Google kan blive tvunget til at blokere for bestemte hjemmesider over hele verden, skriver New York Times.

Afgørelsen, som Google har appelleret, er faldet i en sag om en strid om varemærker mellem to producenter af industrimaskiner. De to firmaer havde samarbejdet om fælles markedsføring, og sidenhen har det ene firma ifølge en dom, ulovligt brugt det andet firmas varemærke.

For at forhindre det, er Google blevet pålagt at blokere for søgeresultater, der henviser til det ene af firmaernes hjemmesider. Men det er ikke tilstrækkeligt, at det kun er canadiske resultater, som blokeres.

Ifølge afgørelsen skal Google fjerne søgeresultaterne globalt, og hvis afgørelsen får lov at stå, vil det altså betyde, at en lokal dom kan påvirke søgeresultater i hele verden.

Den canadiske afgørelse bliver kritiseret af blandt andet organisationen OSCE, som finder det bekymrende, at en lokal domstol kan blande sig internationalt, selvom det handler om at give forurettede parter passende kompensation for krænkelser.

»Internetudbydere og søgemaskiner som Google bør ikke bære ansvarsbyrden med at håndhæve ophavsret. Det kan have en negativ indflydelse på internetfrihed og kan føre til censur fra private virksomheders side,« udtaler repræsentant for mediefrihed i OSCE, Dunja Mijatovic, ifølge en pressemeddelelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>