‘Cloud working’ stjæler danske ingeniørjob

En markant forandring af ingeniørarbejdsmarkedet er på vej i disse år. Et stigende antal danske virksomheder lægger deres it-opgaver op i skyen og får dem løst af freelancere med lavere lønkrav, der ofte sidder på den anden side af kloden. En af de største internationale portaler for freelance-arbejdskraft, Elance-oDesk, har oplevet en stigning på 33 procent blandt deres danske kunder i løbet af det seneste år.

Cloud working er ifølge Steffen Hedebrandt, nordisk direktør i Elance-oDesk, en tendens, som danske ingeniører er nødt til at forholde sig til:

»Du kan ikke stoppe cloud working, så hellere forholde sig konstruktivt til det, før det er for sent,« opfordrer Steffen Hedebrandt.

Tjek de nyeste it-job på Jobfinder

Størstedelen af de knap 4.000 jobs, som danske virksomheder har lagt på portalen siden nytår, er inden for it og programmering, men også design og mobiludviklingsopgaver ligger højt på listen. Det er typisk små og mellemstore danske virksomheder, der leder efter freelance-kompetencer via nettet. Ofte sker det, fordi de ikke ønsker at fastansætte, eller fordi de ikke kan skaffe de nødvendige kompetencer herhjemme, fortæller Steffen Hedebrandt.

»Den radikale forandring af arbejdsmarkedet, som vi oplever i øjeblikket, sker til dels som følge af de høje danske lønninger. Er du f.eks. nystartet iværksætter, har du ikke råd til at fastansætte. Desuden er cloud working en hurtig måde at få løst en opgave på,« forklarer Steffen Hedebrandt.

Læs også: It-talenter gider ikke Jylland

Hos IDA erkender man, at den danske ingeniørløn ikke altid er international konkurrencedygtig, og at cloud working er kommet for at blive:

»Vi er formentlig for dyre til at kunne konkurrere om de mere rutineprægede opgaver, der i stigende grad vil blive outsourcet,« vurderer Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

Han mener dog ikke, der er grund til at begræde, at dele af de danske ingeniørjob forsvinder. Ingeniørmanglen herhjemme er voksende, og ledigheden så lav, at det ifølge Morten Thiessen slet ikke er sikkert, at der kunne findes danske ingeniører til at varetage de opgaver, der i dag går til udenlandske it-eksperter.

Læs også: It-direktør: Yngre medarbejdere er dygtigere end ældre

I den nuværende situation med ingeniørmangel er cloud working i virkeligheden en fordel for danske ingeniører, der slipper for de kedelige opgaver, påpeger han.

»Oursourcing frigiver ressourcer, der giver virksomhederne mulighed for at vokse og dermed skabe flere af de fede ingeniørstillinger,« forklarer Morten Thiessen og henviser til stillinger inden for ’conceptual engineering’ med krav om dybe faglige og strategisk kompetencer.

Steffen Hedebrandt erklærer sig helt enig:

»Danske ingeniører slipper for rugbrødskodningen og kan i stedet koncentrere sig om kundekontakten, overblikket og kvaliteten. Alt det, der ikke kan gives videre til andre uden for virksomheden,« fastslår han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>