Dansk chef for bioberedskab: Her kiksede miltbrand-håndteringen i USA

Det amerikanske laboratorium, der ved en fejl sendte aktive miltbrand-sporer til ikke-sikkerhedsklassificerede forskere, kan have anvendt en for lav strålingsdosis til inaktivering af sporerne.

Sådan lyder en mulig forklaring på hvorfor de miltbrandsporer, som det højklassificerede Centers for Disease Control’s laboratorium sendte ud af huset til undersøgelse, var i aktiv form og ikke inaktiv, som forskerne troede.

Læs også: Sjusk i højklassificeret laboratorium: 75 forskere muligvis smittet med miltbrand

Buddet på forklaring kommer fra chefen for det danske Center for Biosikring og -Beredskab, John-Erik Stig Hansen. Normal procedure er nemlig at strålebehandle miltbrandbakterier, så de ikke er aktive og dermed levende, før de kan sendes til et lavere klassificeret laboratorium, som det for nylig skete i USA.

Men sporerne viste sig senere stadig at være aktive og kan dermed potentielt have smittet 75 forskere, der ikke var udstyret til at håndtere miltbrand i aktiv form.

»Det er sandsynligt, at sporerne ikke har fået en tilstrækkelig høj dosis stråling, så kun de hurtigst voksende sporer blev inaktiveret af behandlingen,« siger John-Erik Stig Hansen.

Læs også: Forsker får høvl for at genskabe ekstremt farlig fugleinfluenza

Metoden til inaktivering er ifølge John-Erik Stig Hansen anerkendt og bliver sædvanligvis fulgt op med en prøve efter 48 timer for at sikre, at sporerne nu også er blevet inaktive, før de må sendes videre til forskning under lavere klassificering.

»Så det er nok et sted i test-proceduren, at det er gået galt, siden sporerne alligevel viste sig at være levende,« vurderer chefen for det danske Center for Biosikring og -Beredskab.

Centret står blandt andet for at sikkerhedsgodkende laboratorier i Danmark, før de må arbejde med særligt farlige og smitsomme virus og bakterier som miltbrand. Men selvom der også her i landet bliver forsket i miltbrand, mener John-Erik Stig Hansen ikke, at der er nogen fare for, at håndteringen går galt som i USA:

Læs også: Leder: Farlig forskning kræver bred faglig tilslutning

»Ikke, hvis alle regler og sikkerhedsforanstaltninger bliver overholdt, som de skal. De har givetvis lignende regler i USA, men jeg vil tro, at hvad der skete, var en menneskelig fejl, og dem kan man jo aldrig helt sikre sig imod,« siger han.

De 75 forskere, som blev eksponeret for miltbrandsporerne, blev behandlet med antibiotika, inden de nåede at blive syge.

Da terrorister i 2001 sendte miltbrand-bakterier i brev med posten, døde fem af de elleve personer, som blev syge af at indånde sporerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>