Dansk forsker: Svært at forestille sig tidevandskraftværk på vestkysten

En tidevandsforskel på helt ned til én meter kan udnyttes til at lave strøm. Det hævder et hollandsk konsortium, Power Group, der arbejder på storskalatest af en ny slags tidevandskraftværk, der udnytter den kinetiske energi i tidevand, der bevæger sig langs kyster.

Powergroup er længst fremme med arbejdet i Kina, hvor man har udpeget en ideel placering og nu skal til at regne et eventuelt projekts økonomi nøje igennem. Men Kina er ikke det eneste sted i verden, hvor det er muligt at udnytte kræfterne i tidevandet. Ifølge konsortiet er Korea og kysterne langs Nordsøen også steder, hvor det måske kan betale sig at anlægge de mindst 30 km lange dæmninger fyldt med turbiner, som vandet kan strømme igennem.

Læs også: Kina planlægger verdens største tidevandskraftværk

I Danmark er tidevandsforskellen de fleste steder meget lav, men ved Vadehavet kan tidevandsforskellen nå op omkring to meter, og det er ifølge det hollandske konsortium altså nok til, at energien kan udnyttes.


Selv om det er måske teknisk muligt at udnytte energien i tidevandet i Vadehavet, er det usandsynligt, at de danske myndigheder vil give tilladelse til så stort et indgreb i kystzonen, mener Jens Peter Kofoed, der forsker i bølgeenergi og marine konstruktioner.

Men lektor Jens Peter Kofoed fra Aalborg Universitets forskningsgruppe for bølgeenergi og faggruppen for marine konstruktioner tvivler på, at tidevandsenergien vil blive udnyttet.

»Teknisk kan det sikkert godt lade sig gøre – men jeg tror, at det vil være noget problematisk at få en miljøgodkendelse igennem. Selv om vi sandfodrer en smule, er vi generelt meget tilbageholdende med at ændre noget på kysten, og en dæmning vil være et stort indgreb.«

Læs også: Hvorfor er der ikke penge i tidevandsenergi?

Både geografiske og historiske årsager gør det mere oplagt at bygge tidevandsanlæg af denne type i Holland eller Storbritannien, mener han.

»I Holland er stort set hele kyststrækningen kunstig og man har slet ikke den samme berøringsangst for at lave projekter, der griber ind i den naturlige kyst. Og jo tættere du kommer på den engelske kanal, jo større udsving får du også i tidevandet. Derfor er det mere oplagt at kigge på det der.«

Der, hvor det hollandske konsortium er tættest på, at få opført et rigtigt anlæg, er i Kina. Hvis den ovennævnte økonomiske analyse viser, at det kan betale sig, vil anlægget kunne være i drift i 2020.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>