Danske skippere: Vi klarer os fint uden forældet norsk navigation

Selv om den britiske styrelse for skibsnavigation GLA i disse dage advarer mod, at Norge vil nedlægge de gamle radiobølgebaserede Loran-C navigationsstationer næste år, deles bekymringen hverken af Danmarks Rederiforening eller Danmarks Fiskeriforening.

General Lighthouse Authorities i Storbritannien og Irland mener, at det vil være til fare for de maritime brugere – herunder de danske skibe – at nedlægge systemet, da der så ikke vil være et backup-system til GPS, GLONASS og det europæiske Galileo, som de fleste skibe i dag navigerer ved hjælp af. Men chefkonsulent i Danmarks Rederiforening, Morten Glumsø, nedtoner problemet:

»Man anvender ikke Loran-C i danske skibe i dag. Teknologisk er Loran-systemet overhalet af satellitsystemet GPS, som har en global dækning,« siger han.

Loran-C er forældet

I Danmark findes der i dag ingen Loran-C stationer, men det er der heller ikke behov for, ifølge Danmarks Rederiforening.

»Der er en række usikkerheder, men også en række fordele ved GPS-systemerne. Loran-C er et forældet system, der består af antenner, der sender signaler ud, som du modtager fra forskellige retninger, hvoraf du så får en position. Nøjagtigheden afhænger blandt andet af afstanden mellem antennerne. Positionsbestemmelsen er meget mere præcis med GPS-systemet,« påpeger Morten Glamsø.

Læs også: Norge slukker radiostationer: Skibe må sejle uden backup til satellitter

Radiobølgernes udbredelse er så stor, at der ikke er et behov for stationer i alle lande. Samtidig findes der i dag fortsat en station på Færøerne, der dog er betalt af Frankrig. Danmark har med andre ord aldrig prioriteret det gamle system økonomisk.

Ingen bekymring i havnen

Heller ikke i Danmarks Fiskeriforening er der panik at spore. Her mindes man ikke, at Loran-C har været benyttet af de danske fartøjer.

»Der er så mange backup-satellitter, så vi er ikke bekymrede for, at signalet pludselig vil forsvinde for et skib. Vi vil med al sandsynlighed ikke få brug for stationerne,« konstaterer chefkonsulent Kenn Skau Fisher.

Han bakkes op af elektronikchef Flemming Stampe fra Hanstholm Elektronik, der er Danmarks største producent af navigationsudstyr. Han beskæftiger sig dagligt med erhvervsfiskernes både i Hanstholm Havn, der ofte bevæger sig i de nordiske farvande.

»Bådene i vores havn bruger simpelt hen ikke Loran-C. Det er et meget gammelt og forældet langbølgesystem, og GPS er mere nøjagtigt,« konstaterer Flemming Stampe.

Danmark mangler backupsystem

Men selv om bekymringen for satellitnedbrud ikke fylder meget i Danmarks Rederiforening, er chefkonsulent Morten Glamsø enig med GLA i, at et backup-system kunne være rart at have. Også i Danmark.

»Man kan godt overveje, om man har brug for backup-system, som vi faktisk ikke har i dag. Alternativet, hvis man mister GPS-signalet på åbent hav, vil være at finde sin sekstant frem, og så kan det tage lang tid at bestemme sin position,« siger han.

Han mener derfor, at der godt kan være et problem ved, at alle stationerne nedlægges på verdensplan. I dag er satellitsystemerne nemlig hinandens backup.

»Der er et krav til en række af skibene om, at de skal have et elektronisk søkort (ECDIS) og et backup-system til det primære system. Positionen i ECDIS er satellit-styret og det er backup-systemet dermed også. Så satellit-systemerne har en række usikkerheder, uanset om de kommer fra Kina, USA, Rusland eller Europa,« konstaterer Morten Glamsø.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>