Danskere blæser til kamp mod licens-audits: Sådan får vi prisen ned




De fleste it-chefer bryder sig ikke synderligt om de tilbagevendende it-audits, hvor software-leverandørerne gennemgår virksomhedens software fra a til z for at se, om virksomheden nu også betaler for al den licensierede software, der bliver anvendt.

Som regel ender en licens-audit med en regning, for software-leverandøren finder stort set altid noget, der ikke bliver betalt for.

Komplekse og uforståelige
Grund: Licensbetingelserne er ofte uhyre komplicerede og de forhadte it-audits bliver næsten altid afviklet på software-leverandørens betingelser.

Det skal der gøres noget ved, mener en række it-folk, der nu barsler med den internationale forening Itamorg (‘It Asset Management Organisation’), der i første omgang får afdelinger i Danmark, Storbritannien, Finland, Tyskland, Østrig, Schweiz og Phillippinerne.

Målet er at få virksomhederne til at stå sammen mod software-leverandørerne, der er yderst professionelle og skrappe, når det handler om at drive forretning på audit-området.

Eksempelvis er audit-området så lukrativt, at flere af de store softwarevirksomheder betragter audits som et decideret forretnings-område med egne enheder, der tjener milliarder af kroner på audits, mener Jan Øberg fra konsulentfirmaet Øberg Partners, der står bag foreningen i Danmark.

“Vi vil have virksomhederne til at stå sammen som en modvægt til software-leverandørerne, hvor virksomhederne i dag er helt isolerede fra hinanden og derfor ikke har en chance – blandt andet fordi licensbetingelserne er enormt komplekse og fordi leverandørerne indsætter klausuler om, at man ikke må offentliggøre audit-resultaterne,” siger han.

‘Clear licensy’
Det skal på sigt være med til at skabe det, som Jan Øberg kalder for ‘clear licensy’ – altså fuld gennemsigtighed og enkelthed i licenserne, så de bliver enkle at forstå og administrere.

I første omgang vil Itamorg forsøge at få virksomhederne til at udveksle erfaringer og oplysninger om de licens-audits, der har været igennem, samt t forsøge at klæde dem bedre på til at forstå vigtigeheden af at have styr på deres ‘asset management.’

“Virksomhederne aner ofte ikke, hvad de skal gøre, og vi vil have dem til at forstå de processer, de skal have implementeret, ligesom de skal forstå kompleksiteten. Det er ikke gjort med blot en scanning af netværket, for mange bliver fældet i en audit på netop de ting, der ikke er på netværket,” siger Jan Øberg.

Hertil kommer, at foreningen vil i dialog med softwareleverandørerne. Det er sket i USA, hvor en lignende forening har været på banen i et stykke tid.

“I USA har de formået at få leverandørerne med ind i dialogen, og det er vigtigt, at det bliver et samarbejde mellem parterne,” siger Jan Øberg.



Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>