Derfor sløjfer Danmarks nabo nu sit e-valg




Oppe i Norge har man i flere år forsøgt sig med internet-afstemninger, men det er slut nu.

Det skriver det norske Kommunal- og Moderniserings-departement i en pressemeddelelse.

Senest havde 13 norske kommuner i 2013 ellers kastet sig over internet-valgene, ligesom der i 2011 også var opbakning til forsøg med e-valg i form af internetafstemninger.

Den norske kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner begrunder sløjfningen af e-valg på følgende måde:

“Der har været politisk uenighed om forsøgene, og Stortinget har flere gange diskuteret sagen. Regeringen ønsker at sikre den høje tillid, som findes ved valggennemførelsen i Norge, og mener, at det er uheldigt med politisk uenighed knyttet til selve gennemførelsen af valgene.”

Grundet uenigheden vil Norge altså ikke poste flere penge i forsøg med e-valg, som Danmark også har forsøgt sig med, uden at det er blevet rullet ud i stor skala.

Kan ikke gennemskue systemet
Det norske Institut for Samfunnsforskning har gennempløjet det seneste forsøg med e-valg fra 2013, hvor det blandt andet viste sig, at vælgerne ikke kan gennemskue sikkerhedsmekanismerne i systemet.

Dermed er der skabt usikkerhed om, hvorvidt der gennemføres frie og hemmelige valg, som er alfa og omega i valgsituationen.

“Dette viser, hvor vigtigt det er, at valgene gennemføres i valgsteder, hvor valgtilforordnede sikrer, at princippet om frie og hemmelige valg bliver opretholdt,” lyder det fra Norges kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Du kan her læse om Institut for Samfunnsforsknings samlede erfaringer med e-valg i Norge.

I Danmark er beslutningen om at gennemføre e-valg flere gange skudt til hjørne, hvilket du kan læse om her

Læs også: 

Sådan har Norge fået e-valg til at fungere



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>