Fagforeninger til kamp mod kæmpe TDC-leverandør




TDC’s milliardaftale med kinesiske Huawei om at opbygge telegigantens nye mobilnetværk bliver fra torsdag morgen ramt af en arbejdskonflikt.

Slagsmålet drejer sig om to af Huaweis underleverandører – det tjekkiske firma Pen Com og det portugisiske Constructel – som nægter at indgå overenskomst med fagforbundet Dansk Metal. De to firmaer har kontrakt med Huawei om blandt andet opstilling af 3.500 nye mobilmaster til TDC’s mobilnetværk.

Dansk Metal har svaret igen med en såkaldt sympatikonflikt for at tvinge Huaweis underleverandører til at skrive under på en overenskomst.

Konflikten betyder, at medlemmer af Dansk Metal samt en stribe andre LO-forbund ikke må tage arbejde for de to firmaer, ligesom andre firmaer med overenskomst ikke må udføre arbejde for de to udenlandske underleverandører.

Formanden for Dansk Metals Tele Øst, John Schwartzbach, fortæller, at Huawei har oplyst, at medarbejderne hos underleverandørerne er ansat under ordnede forhold.

Men samtidig har fagforeningen fra flere af sine medlemmer fået tip om, at det tjekkiske og det tyske firma betaler lønninger, der ligger på mellem 2.500 og 3.000 euro om måneden, hvilket er klart under satserne i overenskomsten. Flere ansatte hos de to underleverandører er angiveligt også henvist til at overnatte på deres arbejdsplads.

De to underleverandører har afvist beskyldningerne fra Dansk Metal, men har ikke kunnet fremlægge ansættelsesbeviser eller lønsedler for deres ansatte.

Det er fagforeningen nu ved at undersøge nærmere, og John Schwartbach understreger, at oplysningerne indtil videre ikke kan dokumenteres.

“Vi vil gerne sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold for de folk, der skal arbejde for Huaweis underleverandører. Men dialogen har indtil nu været meget dårlig, og derfor kræver vi, at der bliver indgået en overenskomst. Det vil de ikke, og derfor indleder vi i første omgang konflikt mod de to firmaer,” siger John Schwartzbach.

Huaweis underleverandører har tidligere været i søgelyset for overtrædelse af blandt andet arbejdsmiljølovgivningen. I marts måtte Pen Com ifølge Dansk Metal standse en opgave på Bornholm, fordi firmaets medarbejdere arbejdede med højspændingsanlæg uden at have de nødvendige certificeringer.

I et andet tilfælde har Arbejdstilsynet grebet ind, fordi firmaet Pen Coms medarbejdere ikke overholdt hygiejnereglerne på et vandværk, hvor man var ved at opsætte en mobilmast.

Computerworld arbejder på at få en kommentar til sagen fra Huawei.

Læs også:

TDC indgår milliardkontrakt med omstridt it-firma

TDC’s masterplan: Derfor er medarbejderne i farezonen



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>