Forskere slår fast: Pesticider er en global trussel mod biodiversiteten

De mest udbredte typer af sprøjtegifte på verdensplan er til skade for en lang række organismer i økosystemet. Det konkluderer en meta-analyse af 800 videnskabelige studier, som står foran udgivelse i tidsskriftet Environmental Science and Pollution Research.

Analysen sker på initiativ fra miljøorganisationen IUCN, der i 2011 samlede et hold af uafhængige internationale forskere for at få undersøgt betydningen af brugen af såkaldte systemiske pesticider: neonicotinoider og fiproniler.

Læs også: EU: Bi-dræbende pesticider skader menneskehjerner

Disse kemikalier bliver brugt som plantebeskyttelse mod insekter i landbruget og virker som en nervegift. De kan både virke øjeblikkeligt dødbringende og være skadelige for dyr selv ved lavt eksponeringsniveau over lang tid.

Kroniske skader kan være nedsat lugtesans, hukommelse eller frugtbarhed, større modtagelighed for sygdomme, besvær ved at flyve, adfærdsændringer og mindre indtagelse af føde.

En af de ledende forfattere af analysen, Dr. Jean-Marc Bonmatin fra det franske National Centre for Scientific Research, siger i en pressemeddelelse, at beviserne for skadelige effekter er klare:
Vi er vidne til en trussel mod produktiviteten både i naturen og i det opdyrkede miljø.

Læs også: Universitet på tilbagetog: Overdrev resultater om sprøjtegift og regnorm

»Langt fra at virke som beskyttelse for fødevareproduktionen truer brugen af disse midler den infrastruktur, som overhovedet gør produktionen mulig – nemlig forstøverne af planterne, levestedernes ingeniører og de naturlige sygdomsbekæmpere, som er selve hjertet i et velfungerende økosystem,« siger Jean-Marc Bonmatin.

De hårdest ramte grupper er hvirvelløse landdyr såsom regnorme, som er højt udsatte særligt gennem jord og planter. Derefter kommer gruppen af bestøvere som bier og sommerfugle, som er udsat for høj forurening både gennem luft, planter og vand.

Også fuglene er ifølge forskerne i fare, når de spiser afgrøder sprøjtet med de neorotoksiske stoffer, ligesom bestanden af krybdyr er faldet, fordi der er færre insekter til dem at leve af.

Læs også: Omstridt forsker: Roundup er 125 gange giftigere end antaget

Lederen af forskergruppen bag meta-analysen, Maarten Bijleveld van Lexmond siger i pressemeddelelsen, at fundene er alvorligt bekymrende.

»Det står nu klart, at neonicotinoider og fiproniler udgør en risiko for økosystemerne, der rækker ud over bekymring for bare en enkelt art. Det må virkelig vække regeringers regulative opmærksomhed,« siger han.

Neonicotinoider vakte allerede sidste år EU-Kommissionens opmærksomhed, da den besluttede at forbyde brugen af tre pesticider af denne type, som var mistænkt for at være skyld i nedgangen af bi-bestanden i Europa.

Det gav anledning til protester fra pesticidproducenterne. Denne nye meta-analyse møder da også kritik fra brancheorganisationen The European Crop Protection Association. Ifølge BBC News, beskylder de forfatterne for at være selektive i deres udvælgelse af studier til analysen.

Læs også: Kemi-giganter sagsøger EU for forbud mod pesticider

»Vi respekterer de forskere, som står bag denne undersøgelse. Men det ser ud som om, de er en del af en bevægelse, der har bragt nogle akademikere og NGO’er sammen, hvis eneste mål er at regulere eller forbyde neonicotinoid teknologi, uanset hvad videnskabelige resultater viser,« siger en talsperson fra organisationen til BBC News.

De neurotoksiske pesticider er ifølge forskerne bag analysen verdens mest anvendte insektbekæmpelsesmiddel. Disse pesticider udgør 40 procent af det globale marked, og indbragte i 2011 salg for mere end 2,63 milliarder amerikanske dollars.

Se video på 11 minutter om forskerholdet The Task Force on Systemic Pesticides resultater i meta-analysen:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>