It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede





Teknologier og trends som virtualisering og bring your own device-bølgen har været med til at komplicere danske virksomheders software-kontrakter.

Den slags kontrakter er ellers komplekse nok i forvejen.

Det mener it-advokat Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bird & Bird.

Han peger på, at antallet af henvendelser til advokaterne omkring usikkerheder i og spørgsmål om software-kontrakterne er steget markant i det seneste år.

Også selv om den helt traditionelle software-licens har fået konkurrence fra blandt andet open source- og cloudmarkedet.

Tre årsager til kompleksitet
Martin von Haller Grønbæk forklarer den generelt stigende advokat-konsultation med tre ting:

Først og fremmest er kontrakterne blevet langt mere komplekse at finde rundt i end tidligere. Sekundært har kunderne i dag et mere avanceret it-setup, og for det tredje kaster finanskrisen stadig lange skygger ind over it-selskabernes indtjening.

“I kontrakternes uoverskuelighed ligger der en forsikring for it-leverandørernes manglende salg, når blandt andet store offentlige virksomheder skal spare på licenserne,” siger Martin von Haller Grønbæk.

Denne forsikring skal forstås som it-selskabernes mulighed for at foretage licens-audits hos en kunde, hvor den konkrete software-brug bliver gennemgået, og som i nogle tilfælde kan ende med en ekstra-regning hos kunden.

Du navigerer i et minefelt
Martin von Haller Grønbæk eksemplificerer uoverskueligheden med, at en kontrakt for et ERP-system kan være på 30 til 40 tætskrevne sider, mens der samtidig følger underbilag med i en størrelsesorden på op til flere ringbind i telefonbogs-størrelse.

Og det er netop moppedrengene i form af underbilags-ringbindene, som en virksomhed i flere tilfælde skal følge særdeles godt med i.

“Tingene i ringbindene bliver udskiftet løbende, og det skal kunden altså holde øje med, inden software-selskabet kommer på licens-audit. For der er lagt miner i kontrakterne, som it-leverandørerne kan aktivere, når der er finanskrise, og den offentlige sektor skal spare,” fortæller Martin von Haller Grønbæk.


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>