MRSA-forskere: Flere bliver syge, fordi vi tøver med gøre som i Norge

Hvis Danmark havde gjort som Norge og bekæmpet svine-MRSA ude i staldene, var vi sluppet for den voldsomme spredning af smitten, som foreløbig har ført til fire dødsfald.

Det konkluderer en af Danmarks førende eksperter i resistente bakterier, Yvonne Agersø, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttets afdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi.

»Hvis bakterien bliver ved at få lov til at sprede sig hos grisene, må vi også forvente, at flere mennesker bliver smittet,« påpeger hun.

Den norske fødevarestyrelse har besluttet at screene samtlige norske svinefarme for at finde frem til smittede besætninger. Ved at kende omfanget af bakteriens udbredelse, kan de overvåge de smittefri besætninger og forhindre, at smittede smågrise bliver solgt videre og smitter andre svinefarme.

Læs også: Norge går langt mere drastisk til værks end Danmark i kamp mod svine-MRSA

Nøjagtig det samme forslag til screening af samtlige farme og alle led i svineproduktionen kom fra den arbejdsgruppe, som blev nedsat i 2012 af Sundhedsministeriet og Fødevareministeriet for at stoppe spredningen af MRSA fra svin i Danmark.

Alligevel har skiftende ministre, senest den nuværende fødevareminister Dan Jørgensen (S), afvist at gribe ind over for smitten blandt svinene i staldene. Dan Jørgensens nye handlingsplan er ganske vist baseret på arbejdsgruppens anbefalinger, men fokuserer i stedet på rådgivning og bedre hygiejne for at forhindre, at landmændene tager smitten med sig ud af stalden.

Men selv om krav til håndvask og tøjskift kan reducere smittespredningen, ærgrer det Yvonne Agersø, der var medlem af regeringens MRSA-arbejdsgruppe, at den nye handlingsplan ikke rummer tiltag, der skal fjerne eller reducere bakterien hos smittekilden. Heller ikke tiltaget om reducering af antibiotikaforbruget vil kunne fjerne MRSA fra besætningerne, højst vil det kunne mindske udviklingen af bakterien på sigt.

Læs også: Minister: Her er min fempunktsplan, som skal bremse svine-MRSA

»Handlingsplanen gør ikke noget for at fjerne MRSA – kun reducere spredningen fra stalden« siger Yvonne Agersø.

Hun var en af forslagsstillerne om at screene samtlige led i svineproduktionen i Danmark for på den måde at få et datagrundlag for at kunne lægge den rette strategi for at bekæmpe MRSA hos svinene.

En anden forslagsstiller er professor i klinisk veterinærmedicin på Københavns Universitet Jens Peter Nielsen, der også var medlem af regeringens MRSA-arbejdsgruppe.

»Jeg mener bestemt, vi har brug for at kende omfanget af smitten og screene samtlige svinefarme anonymt som i Norge, hvis vi skal kunne agere på problemet,« siger professor Jens Peter Nielsen.

Læs også: Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

Flere medlemmer af Folketingets fødevareudvalget har også udtrykt kritik af regeringens fravalg af handling mod smittekilden i staldene og manglende screening af bakteriens udbredelse.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd i fødevareudvalget for at redegøre for den voldsomme vækst i spredningen af MRSA-bakterien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>