Nets og Digitaliseringsstyrelsen: Ja, den nye NemID til mobilen kører for langsomt

Har man en billig smartphone, går det ikke stærkt at logge sig på NemID via den nye Javascript-løsning, som officielt lanceres den 1. juli, men som allerede har fået snigpremiere. Det viser en video, som internetaktivisten og datalogen Christian Panton har lavet, hvor det tager halvandet minut at loade Javascript-appletten på hans billige ZTE Open-telefon med Firefox OS.

Læs også: Ny Javascript-NemID kræver en engels tålmodighed på billig smartphone

Læs også: Nu kan du komme på borger.dk fra en mobiltelefon med NemID

I en mail sendt via Digitaliseringsstyrelsens pressekontakt medgiver kontorchef Cecile Christensen, at den kommende NemID kunne køre bedre.

»Det nye mobile NemID er ikke så hurtig, som man kunne ønske sig på alle enheder, men uanset hvad, er det jo en klar forbedring i forhold til i dag, hvor det slet ikke kan bruges på smartphones og tablets. Og det er og bliver et alternativ til den nuværende situation – ikke et big bang-skifte,« står der i mailen.

Cecile Christensen fortæller desuden, at den performance – eller mangel på samme – som brugerne oplever nu via Nemlogin, kommer til at svare til den NemID-løsning, som efter planen bliver lanceret 1. juli.

»Der arbejdes aktivt for at forbedre performance, men vurderingen er, at vi går i luften i næste uge med den performance, som brugerne oplever on and off nu (via Nemlogin, red.). På flere enheder er vi godt tilfredse – og hvis man logger på hjemme fra stuen via trådløst netværk vil forbindelsen typisk være bedre end på et mobilt netværk,« skriver kontorchefen.

Læs også: NemID-pilfinger kritiserer test af NemID uden Java: 1 megabyte obfuskeret kode

Hovedårsagen til at den kommende NemID-applet i Javascript er blevet en ordentlig klamamse, som særligt ældre telefoner nok får svært ved at fordøje, skal ifølge Cecile Christensen findes i, at løsningen både skal være sikker og samtidig fungere på en lang række forskellige platforme.

»Den store udfordring er, at vi ikke kan gå på kompromis med sikkerhed, og at der er så mange forskellige kombinationer af enheder, styresystemer og browsere. Vi har derfor ikke sat et entydigt mål, men vi tror på, at vi generelt kan opnå bedre hastigheder. Dog vil ældre mobiltyper formodentligt aldrig blive meget hurtige,« lyder den skriftlige melding.

Også hos NemID-leverandøren Nets, der har kodet den nye, stærkt obfuskerede (forvanskede) applet, er der også en erkendelse af, at NemID til mobiltelefoner kører for langsomt. I hvert fald i første omgang. Men når den nuværende Java-baserede løsning bliver helt udfaset ved årsskiftet, skulle login-tiderne med NemID pr. Javascript være bedre.

Læs også: Krypto-professor: Obfuskering kan stoppe falske NemID JS-klienter

»NemID-brugerne vil i starten opleve forskellige logintider afhængig af hvilken smartphone eller tablet, de logger på fra. Nogle brugere vil komme hurtigt på, mens andre vil opleve, at det tager længere tid. Nogle af login-tiderne er pt ikke tilfredsstillende, og over de kommende måneder bliver der arbejdet på at gøre disse login-tider kortere, således at når alle tjenesteudbydere er klar til nytår, vil performance for logins også være tilfredsstillende for de mest brugte smartphones og tablets,« skriver pressekontakt hos Nets Ulrik Marschall i en mail.

Han fortæller endvidere, at brugere på nemid.nu vil kunne se hvilke smartphones og tablets, der klarer sig godt, og hvilke der arbejdes med at forbedre login-tiden på.

Selvom NemID Javascript-løsningen bliver officielt lanceret 1. juli, så fortsætter den nuværende Java-baserede løsning med at køre sideløbende frem til årsskiftet, hvor den bliver udfaset.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>