Nokia betalte løsesum til kriminelle: De ville offentliggøre kildekode




I dag trækker de fleste lidt på smilebåndet, hvis styresystemet Symbian bliver nævnt.

Det er ikke længere et system, der regnes for noget på smartphone-markedet, hvor scenen i dag er indtaget af Android, iOS og Windows Phone.

Men sådan har det ikke altid været, og faktisk skal vi ikke ret mange år tilbage, før det var Nokia, der var kongen – og Symbian var en platform, der havde en høj værdi. 

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at den finske udgave af tv-stationen MTV har afsløret, at Nokia betalte “adskillige millioner euro” til kriminelle, der truede med at offentliggøre kildekoden til en del af Symbian for omkring seks år siden.

Det har været omkring 2007-2008, da Symbian endnu var verdens største smartphone-styresystem, og hele iPhone-bølgen kun lige var begyndt.

I 2007 havde Symbian ifølge IDC en global markedsandel på 64,9 procent. 

Afleverede pengene på en parkeringsplads
Politiet bekræfter over for Reuters, at de efterforsker en sag om afpresning, mens Nokia, der nu ejes af Microsoft, ikke har kommenteret på historien.

Ifølge MTV fik afpresserne adgang til krypteringsnøglen til en del af Symbian og truede herefter med at offentliggøre kildekoden.

Nokia gik herefter til politiet, og det hele endte med, at pengene blev afleveret til de kriminelle på en parkeringsplads et sted i det centrale Finland.

Det paradoksale ved historien om afpresning er, at det hurtigt skulle vise sig, at Symbian var et dødt styresystem, og at fremtiden i stedet skulle tilhøre andre platforme.

Nokia holdt dog stædigt fast i Symbian-projektet i yderligere et par år – og gjorde det blandt andet til open soource – før Stephen Elop som ny CEO traf beslutningen om at satse på Windows Phone i stedet for Symbian.

Læs også

Kæmpe strategi-skift: Nu satser Nokia på Android-platformen

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Nokias fremtid afhænger af en åben Symbian-platform



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>