Raket-fuser: Trykket i ilttanken blev for højt

Et svagt brag fra rakettens top efterfulgt af en hvislende lyd beseglede skæbnen for testen af rumraketten Heat2X lørdag eftermiddag. Braget var lyden af en sikkerhedsplade, en burst disk, i tanken med flydende ilt, der gav efter, og den hvislende lyd var en blanding af helium og ilt, der sev ud af tanken.

Med et hul i ilttanken på den 10 meter høje raket var CS nødt til at stoppe testen til stor ærgrelse for de omkring 50 frivillige og flere hundrede tilskuere, der var mødt op på Refshaleøen.

Ord, som Ingeniøren ikke ønsker at gentage her, blev ytret mod himlen, da sikkerhedspladen bristede, og det forvandlede en ellers glædelig stemning oven på en perfekt serie af procedurer til en nedslåethed, hvor kram var nødvendige.

En defekt sensor startede det hele

Den bristede sikkerhedsplade var en konsekvens af en serie af begivenheder, der startede efter påfyldningen af flydende ilt. I kontrolcentret, der var indrettet bag en mur af beton omkring 60 meter fra raketten, begyndte elektronikmand Steen Andersen og raketbygger Peter Madsen nemlig at undre sig over, at trykket ikke steg i ilttanken.

Godt nok var raketten på daværende tidspunkt ikke tryksat med helium, men solens stråler på tanken med flydende ilt med en temperatur på mindre end minus 100 grader burde få trykket til at stige.

Derfor bad Peter Madsen dagens chef, den såkaldte flight Thomas Pedersen, om tilladelse til at tryksætte ilttanken med en anelse helium. Da det skete, kunne Peter Madsen konstatere, at instrumenterne i kontrolcentret stadig viste 0,2 bar, altså intet mærkbart tryk. Mistanken om en defekt sensor på ilttanken begyndte nu at slå rod i Peter Madsen og folk omkring ham.

Raketbyggere tankede i blinde

Men der var en anden mulighed for at måle tryk: Fra en blå container 40 meter fra raketten styrede en flok frivillige flaskerne med henholdsvis helium og nitrogen til at tryksætte brændstoftankene. Her befandt sig også et manometer, der kunne måle trykket i den slange, som blev brugt til påfyldning af helium på ilttanken.

En måling af trykket for enden af slangen viste 12 bar, og med en næsten fuldt tryksat raket var raketbyggerne nødt til at tage en hurtig beslutning om, hvorvidt de skulle stole på manometret. Det valgte Thomas Pedersen, men ligesom alle omkring ham vidste han udmærket, at manometermålingen kunne at være meget usikker. Raketbyggerne arbejdede reelt i blinde.

Der var to årsager til, at manometret ikke var til at stole på. For det første sad det for enden af en 40 meter lang slange, og trykket kunne sagtens være faldet væsentligt for enden af slangen. For det andet sad der en kontraventil i slangen, som formentlig også ville give udslag i en langt mindre trykmåling.

Fejl i sikkerhedsplade kan være en mulighed

Men Thomas Pedersen og hans crew tog altså en beslutning om at stole på manometret. Mens de gav ordre til at hæve trykket i ilttanken, var CS-mand Per Siebeneicher netop kravlet ned fra rampen efter at have kæmpet med at stoppe en lækage i den tilslutningsstuds, der sender helium ind i ilttanken.

Ifølge Per Siebeneicher havde den lave temperatur ødelagt pakningerne omkring tilslutningsstudsen, og der var en lækage fra området, som var svær at vurdere størrelsen af. Han havde kun lige nået at nævne sin bekymring for trykket i tanken, da braget og den hvislende lyd opstod.

Om manometret rent faktisk viste forkert, er dog ikke helt sikkert. Der kan nemlig være en anden forklaring på, at sikkerhedspladen bristede.

Pladen er godt nok fremstillet til at briste ved 28 bar, og typen har været testet et utal af gange af raketbyggerne, men den sidder udsat på toppen af raketten, og det kan f.eks være en CS-mand er kommet til at lave en bule i den med en topnøgle, eller der har været en fejl i netop den plade, mener Thomas Pedersen.

Ny test snart burde være muligt

Copenhagen Suborbitals blev slået ud denne lørdag af en simpel fejl, nemlig en defekt tryksensor. Hvorfor den ikke virkede, skal nu undersøges, men ifølge CS-mand Christian Ravn ser problemet ud til at være simpelt at løse.

»Vi kan skifte tryksensoren relativt nemt. Ellers kan vi formentlig lave en trykmåling på anden måde. Umiddelbart ser jeg intet til hinder for at bestille nyt ilt og prøve igen meget snart,« siger han.

Thomas Pedersen er også overbevist om, at raketbyggerne vil forsøge igen snart. De må dog vente på, at et utal af musikarrangementer, herunder metalfestivallen Copenhell, er overstået på Refshaleøen. Det betyder, at en opsendelse af Heat2X i løbet af sommeren eller efteråret bliver mere usandsynlig.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>