Rød aftale: Staten bag milliardfond til grønne investeringer

Flere arbejdspladser og mindre CO2-udslip. Det er formålene med en ny klimafond på op til fem milliarder kroner, som ifølge Politiken bliver vedtaget i Folketinget onsdag i et forlig mellem Enhedslisten, SF og regeringen.

Den grønne klimafond giver private og offentlige selskaber og institutioner mulighed for at optage billige lån til grønne investeringsprojekter.

Politiken skriver, at flere virksomheder i dag har svært ved at få lån til energirenoveringer, fordi det er risikofyldte lån for bankerne, hvilket det nye initiativ skal afhjælpe.

Pensionskassers penge

Fonden skal udlåne penge til grønne investeringer i blandt andet produktionsanlæg, opvarmning og belysning. I første omgang bliver fonden på to milliarder kroner i årene 2014 til 2016, hvoraf staten bidrager med 80 millioner.

Derudover kommer pengene fra eksempelvis pensionskasser, som på grund af en statsgaranti forventes at kunne tilbyde lavere renter end bankerneog give lån med en længere løbetid.

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kan fonden udvides til de fem milliarder kroner. Det vil kræve, at staten indskyder yderligere 120 millioner kr.

7000 nye jobs

Fonden kan ifølge professor ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, ses som en afsløser for bolig-job-ordningen, som regeringen har valgt at droppe fra årsskiftet.

»Det kan være en god idé, fordi de private aktører holder på den risikovillige kapital, men det er mere et politisk end et økonomisk valg,« siger han til Politiken.

Ifølge Dansk Metal »rammer aftalen lige i øjet«, og den kan skabe op mod 7.000 arbejdspladser inden for industri- og byggebranchen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>