Spørg Scientariet: Hvorfor er det billigere at trille bilen i gear end i frigear?

Frank J. Andersen skriver:

I disse energisparetider lyder det ofte, at man skal lade bilen trille frem mod lyskrydset og bruge motorbremsen. Men hvorfor er det mere benzin­besparende, at bilen triller i gear end i frigear?

Jørgen Jørgensen, afdelingsleder i den tekniske rådgivning hos FDM, svarer:

Svaret på dette er ikke entydigt, da det kommer an på, hvor langt der er til lyskrydset. Er der kort til krydset, vil det typisk være billigere bare at slippe speederen og trille det sidste stykke. Det skyldes, at alle nye biler siden engang i 1990’erne er udstyret med en påløbsafbrydelse, som gør, at man lukker for brændstoftilførslen, når man slipper speederen, så katalysator og partikelfiltre ikke bliver beskadiget.

Hvis man kobler ud og sætter bilen i frigear, vil der derimod stadig være en tilførsel af brændstof, om end den er lille, mens det så at sige er bilen, der driver bilen, når man bare slipper speederen.

Er der langt til krydset, risikerer man imidlertid, at bilen går i stå på halvvejen, hvis man slipper speederen. Og da det koster noget at få startet bilen igen, vil der ikke være noget sparet her, og så vil det være billigere at koble ud, hvorved man har større chance for at nå hele vejen.

Når det så er sagt, er det tvivlsomt, at nogen vil se den store forskel på brændstofregnskabet, uanset vane og metode, og så skal man jo også se på, hvad der forstyrrer trafikflowet mindst muligt, så man ikke kører sit eget lille økonomiløb.

Nogle spørger også om, hvorvidt det slider for meget på koblingen at koble ud hele tiden, men det gør det ikke. Det kan den sagtens klare. Så man behøver ikke frygte en ekstra mekanikerregning, hvis man har for vane at koble ud.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>