Statsrevisor: Metroselskabet fortæller ikke hele sandheden om forsinkelser

Det er mildt sagt en sandhed med modifikationer, når Metroselskabets direktør melder ud, at man først i februar 2014 blev klar over, at Cityringen bliver forsinket. Det mener Peder Larsen, der er formand for Statsrevisorerne.

Han peger på, at byggeriet har været ramt af forsinkelser allerede siden 2011, hvor blandt andet tunnelbor blev leveret med mere end et års forsinkelse.

»Man har da forhåbentlig i metroselskabet været klar over, at man har været bagefter. Det står jo klart, at man hele tiden sammenligner bonustidsplanen og den faktiske tidsplan. Og der er man allerede i 2011 blevet forsinket og det har så fortsat ind i 2012 og 2013. Så man må sige det meget firkantet: Enten har de vidst det før februar 2014 og fortiet det, eller også så har de ikke passet deres arbejde,« siger Peder Larsen.

I går udkom statsrevisorerne med en beretning, der netop kritiserer Metroselskabet for ikke at give fyldestgørende forklaringer på projektets forsinkelser.

Læs også: Rapport: Cityringen var forsinket allerede inden støjklagerne

Metroselskabet har i arbejdet med Cityringen opereret med to tidsplaner. Den faktiske tidsplan, hvor byggeriet skulle være færdigt i januar 2018 – og bonustidsplanen med deadline et år tidligere.

Overholdelse af bonustidsplanen udløser en bonus til entreprenøren, CMT, og den skal tjene som buffer mod forsinkelser. I går meldte Metroselskabets direktør, Henrik Plougmann Olsen, så ud, at man i februar kunne konstatere, at bufferen var spist op, og at projektet bliver forsinket.

Synderne var, ifølge direktøren, myndighedernes divergerende afgørelser i sager om støjklager, der blandt andet førte til, at byggeriet i flere perioder gennem 2013 blev standset, mens sagerne blev behandlet. De problemer skal nu imødekommes med en lovændring, der giver entreprenøren mulighed for at arbejde i døgndrift på alle byggepladser.

Læs også: Politikere: Metroselskabet trækker os rundt i manegen

Men metroselskabet oplyser ikke hele sandheden, forklarer Statsrevisor Peder Larsen.

»Forklaringen har jo hidtil været klager fra beboere og langsommelige myndigheder. Og det er nok ikke forkert, men det er bestemt heller ikke hele forklaringen på, hvor vi er i dag,« siger han og tilføjer, at der også har ligget signifikante forsinkelser hos entreprenøren:

»Indretningen af stationerne har været forsinket, og tunnelboringerne har været forsinket. Den første tunnelboremaskine blev leveret med fire måneders forsinkelse og den anden med 12-13 måneders forsinkelse. Og hele tiden har man fra metroselskabets side – og til dels fra transportministeriet – sagt, at det var på grund af beboerklager, at man var forsinket. Men ikke at entreprenørerne var bagefter.«

Hos Metroselskabet mener Henrik Plougmann Olsen dog ikke, at de tidligere forsinkelser er relevante i forhold til den situation, projektet befinder sig i i dag. De er nemlig relateret til bonustidsplanen og har derfor ingen indflydelse på, at den faktiske deadline overskrides.

»De forsinkelser havde betydning for, om bonustidsplanen kunne realiseres, og det kunne den ikke. Men det har ingen betydning for den situation, vi står i i dag.«

Så når formanden for statsrevisorerne siger til mig, at projektet har været bagud allerede fra 2011, så er det simpelthen en fejl?

»Når du spørger så firkantet, så bliver jeg nødt til at sige nej. For det er rigtigt, at entreprenøren har været forsinket i forhold til bonustidsplanen. Men han har ikke været forsinket i forhold til kontrakttidsplanen,« siger Henrik Plougmann Olsen.

Ændringen af cityringsloven træder i kraft fra næste uge.

Læs også: Ny metrolov reducerer erstatninger for støj

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>