Test: Samsung monitor giver dig 4K opløsning på skrivebordet til overraskende lav pris





Vejen til 4K billedet går gennem DisplayPort eller HDMI 1.4


Sølle 4.200 kroner inklusive moms. Det er, hvad du skal slippe for Samsungs 4K skærm kaldet U28UD590. Men selv om skærmen er øjevridende skarp, er 4K skærme ikke uden problemer.

Og lad os slå fast: Det er ikke Samsungs problem.

For UD590 er skarp og lysstærk. Og med en opløsning på hele 3.840 x 2.160 pixels fordelt på 28 tommer får skærmen vores fotos fra et Canon 5D Mark II, i en original opløsning på 5.616 x 3.744, til at fremstå næsten absurd skarpe.

Det samme gør klip med 4K indhold, når man ellers kan finde dem. For som det også var tilfældet med HD-fjernsyn, tager det et stykke tid, før medie-indholdet matcher teknologien.

Den udfordring gælder dog især fjernsyn med 4K opløsning, mens en monitor som Samsung UD590 er anvendelig lige nu. Såfremt du har et grafikkort, som kan levere den nødvendige opløsning via skærmens stik til DisplayPort eller HDMI 1.4.



Du får seriøst meget plads på skrivebordet med en 4K skærm – her er et screenshot af vores test-maskines skrivebord med to skærme: Samsungs 4K skærm til venstre og en Dell 30 tommer til højre. Der skal flyttes nogle pixels for at Computeren kan følge med.


Udfordringen derimod er Windows – og flere af de programmer, som du normalt anvender.

For med en opløsning, som går fra 2,1 millioner pixels ved 1.920 x 1.080 til 8,3 millioner pixels ved 4K opløsningen på 3.840 x 2.160, bliver skrivebordet og menuerne i Windows meget, meget små.

Så små at selv på en 28 tommer skærm er det svært at bruge computeren effektivt, medmindre du sidder meget tæt på.

Selve Metro / Modern UI brugerfladen i Windows 8 skalerer, som udgangspunkt fint, men skrivebordet og nogle programmer har problemer.

For at undgå det skal du ind og arbejde med Windows egen skalering af hele brugerfladen. Efter en genstart er hele Windows skaleret, og det gør Windows nemmere at bruge.

Nogle programmer kræver dog lidt mere. Det gælder blandt andet Googles Chrome-browser, som var direkte uskarp i tekst og billeder, mens Internet Explorer 11 viste siderne ekstremt skarpt.

Det er heldigvis noget, som du kan slå fra (tip: Højreklik på Chrome ikonet – > vælg egenskaber ->  Kompabilitet -> Sæt hak i “Deaktiver skærmskalering ved højopløsningsindstillinger”)

Microsofts Office skalerede også fint, men det var, som om nogle af ikonerne ikke stod så skarpt, som de plejer, på den 30 tommer 2.560 x 1.600 pixels skærm, undertegnede normalt bruger.


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>