Tilsyn med Forsvarets Efterretningstjeneste kan ikke kontrollere NSA-samarbejde

En efterretningstjenestes arbejde er i sagens natur hemmeligt og kan ikke diskuteres offentligt. Men den kontrolinstans, der skal sikre mod at Forsvarets Efterretningstjeneste ikke udnytter den lukkethed til at gå for vidt, er ikke meget værd i sagen om NSA’s overvågning af også danske internetkabler. Det skriver Information.

Forsvarets Efterretningstjeneste bliver kontrolleret af Tilsynet med Efterretningstjenester, som forsvarsminister Nicolai Wammen flere gange har lagt vægt på, senest med Informations afsløring af et tæt samarbejde mellem NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Læs også: Avis: Danmark hjælper NSA med at tappe fiberkabler

Men når FE tapper danske fiberkabler fra internettets knudepunkter og videregiver rådata til NSA til videre analyse – som lækkede dokumenter fra Edward Snowden mere end antyder – vil det ikke være noget, kontroludvalget vil få at vide eller ville kunne stoppe.

Ifølge flere juridiske eksperter er loven om udvalget nemlig skruet sammen, så kontrolopgaven er afgrænset til FE’s behandling af personfølsomme oplysninger. Og rådata, som ikke er ’erkendt’, altså undersøgt og kategoriseret, er ikke underlagt den kontrol – selvom der sagtens kan være massevis af stærkt personlige oplysninger gemt i den store, samlede masse af data.

Sekretariatschef for Tilsynet med Efterretningstjenester, landsdommer Ulla Staal, fortæller selv til Information, at det ikke ’som udgangspunkt’ er et fokusområde for tilsynet at se på videregivelse af ikke-erkendte data.

Medlemmerne af udvalget har en bred baggrund, der ikke nødvendigvis har med efterretningsarbejde eller dataindsamling at gøre, og de er underlagt streng tavshedspligt. Selv hvis de blev orienterede eller selv gravede detaljer frem om FE’s udlevering af rådata fra internetkablerne, ville de kun kunne skulle vurdere, om det var lovligt for FE.

Og det er det efter alt at dømme, fordi loven for Forsvarets Efterretningstjeneste giver vide beføjelser til den slags dataindsamling og til at samarbejde med andre landes efterretningstjenester, har to jura-professorer tidligere vurderet.

Læs også: Lov om Forsvarets Efterretningstjeneste åbner døren for NSA

Udover kontrol fra Tilsynet med Efterretningstjenester bliver Forsvarets Efterretningstjeneste også kontrolleret af Folketingets kontroludvalg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>