Aalborg-forskere udvikler lavfrekvent støjmåler med Raspberry Pi-computer

Diskussionen om lavfrekvent støj har gennem årene været temmelig ophedet, særligt blandt naboer til store vindmøller.

På den ene side har stået Miljøstyrelsen og deres konsulenter og på den anden side har stået forskere fra Aalborg Universitet med akustikprofessor Henrik Møller i spidsen.


Lydmåleren fra Aalborg Universitet er batteridrevet og kan optage 2-minutterssekvenser af lavfrekvent støj. Optagelserne sendes over nettet til Aalborg Universitet, som så kan analysere lydbilledet. Foto: Aalborg Universitet

Diskussionen har blandt andet gået på graden af huses lydisolering og på, hvordan man beregner, hvor meget støj en borger bliver udsat for fra for eksempel en vindmølle, kontra hvor meget støj man aktuelt kan måle ude hos borgeren.

Nu har Henrik Møller i samarbejde med lektor Søren Krarup Olesen og en række andre forskere, udviklet et apparat, som borgerne kan tage med hjem og optage den lavfrekvente støj.

Læs også: Universitet fyrer kontroversiel støjprofessor

Selve apparatet består af en boks, som indeholder en Raspberry Pi-computer. Til den kan der tilsluttes en mikrofon, og ved at trykke på start optages en to-minutters sekvens som så gemmes på computeren.

Med en række lysdioder vises, hvor meget udslag støjen giver via mikrofonen. Optagelsen kan derefter sendes via nettet til Aalborg Universitet.

»Vi har forsøgt at gøre apparatet så simpelt så muligt, så alle forhåbentlig er i stand til at betjene det,« siger Søren Krarup Olesen.

På universitetet kan forskerne analysere filen og blandt andet fastslå peak-værdier, frekvensindholdet og det samlede lydtryk. Dette er vigtige informationer, når det samlede lydbillede fra for eksempel en vindmølle skal kortlægges.

Men der vil også være tilfælde, hvor borgerne ikke ved, hvorfra den lavfrekvente støj stammer.

»Så kan vi måske gætte på en kilde ud fra lydbilledet. For eksempel, hvis det er et køleskab, som står og tænder og slukker, eller en skraldebil, som kører i tomgang,« siger Søren Krarup Olesen.

Læs også: Regering lover årelang kulegravning af vindmøllestøj

Da nogen mennesker lider af såkaldt “lavfrekvent tinitus” altså, hvor de opfatter en lyd som ikke der, vil det naturligvis også være muligt at se, om der overhovedet er en støjkilde:

»Men nogle personer er altså bare mere følsomme over for lavfrekvent støj. De kan høre lyde, som vi andre ikke opfatter. Det kan vi få kortlagt med apparatet her,« siger Søren Krarup Olesen.

Foreløbig er apparatet fremstillet i et enkelt eksemplar. Det kan interesserede borgere nu låne ved at henvende sig til instituttet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>