Antallet af vilde dyr er halveret på 40 år

Antallet af vilde dyr på verdensplan er mere end halveret på 40 år. Det konkluderer Verdensnaturfonden WWF i den nye Living Planet Report, som bygger på en undersøgelse af 10.380 populationer af 3.038 arter af pattedyr, fugle, reptiler, padder og fisk.

Rapporten tøver ikke med at kalde mennesket det største rovdyr i verden.

Læs også: Norge betaler Liberia 900 mio kr for at stoppe afskovning

»Vi mennesker gør desværre stor skade på jorden og på de dyr, der lever her. Det er trist for dyrene, men også trist for os, når vi undergraver de økosystemer, som vi lever af,« siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, i den danske udgave af organisationens pressemeddelelse.


WWF’s eget foto af rydning af regnskov i Indonesien, som skal give plads til en plantage med oliepalmer. (Foto: Mark Edwards / WWF-Canon)

Nogle steder er tallene værre end andre. For eksempel er der et fald i ferskvandsarter på 76 procent, mens arter i havene er faldet med 39 procent.

Store dyr i Afrika er stærkt tilbagegang. Ifølge BBC er antallet af løver i Ghana faldet med 90 procent, i Vestafrika er skovelefanter nede på 6-7 procent af deres tidligere antal, og i Nepal er antallet af tigre reduceret fra 100.000 til kun 3000.

Læs også: Dansk forskning: Tropernes biodiversitet rammes hårdt af klimaforandringer

De største trusler mod dyrene kommer fra tab og udpining af dyrenes leveområder. Skovrydning, jagt og fiskeri er mellem synderne. Det samme er klimaforandringer, som allerede kan have været skyld i udryddelse af dyrearter.

Men vi behøver ikke rejse hele vejen til Afrika, Asien eller Sydamerika for at finde dyrearter, som er i tilbagegang. Herhjemme i Danmark er ørne, traner og harer på rødlisten over truede dyrearter. Det gælder faktisk cirka 25 procent af de danske dyrearter.

Rapporten tegner generelt et dystert billede, men en bevidst indsats hjælper. I beskyttede landområder er tilbagegangen kun omkring 18 procent.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>